2018-08-12
近年屋企人爱上假日嚟呢度饮茶, 贪佢近屋企方便就脚,而且自从可以用手机App攞筹之后,等候嘅时间易掌握得多,唔使等到傻😅。我地钟意嚟呢度饮茶嘅原因系呢间仍然源用推家仔点心,可以边食边选择, 钟意食乜就叫乜, 唔使一次过决定,又唔使等。有次有个貌似大厨嘅人物走出嚟跟茶客聊天, 佢同我地讲厨房有十几个点心师傅,所以佢地嘅点心好新鲜同比较精致。咁多款点心我最钟意就系佢地嘅煎堆, 真系即炸出嚟,个个圆碌碌涨卜卜😍😋其次就系沙翁喇, 呢两款点心都系限量供应,差唔多一出就冇哂,绝对系手快有手慢架😉蒸点心我就钟意糯米包同大虾烧卖细佬就最钟意食车仔档野,所以牛杂同饱汁凤爪就啱哂佢喇。细家姐同妈咪最爱煎炸野,每次必点芋角同炸云吞。如果食完都未饱,大可以加个荷叶饭或蒸饭架最后仲可以食埋甜品先走, 佢地嘅双皮奶都好唔错,但又系成日冇嘅,可遇不可求!上茶楼饮茶食点心始终系香港人嘅习惯,特别系同屋企人,得闲饮茶食点心之外,仲可以倾下计,增进下感情架👍
蒸点心我就钟意糯米包同大虾烧卖
细佬就最钟意食车仔档野,所以牛杂同饱汁凤爪就啱哂佢喇。
细家姐同妈咪最爱煎炸野,每次必点芋角同炸云吞。
如果食完都未饱,大可以加个荷叶饭或蒸饭架