2005-05-23
我上礼拜提议去苏浙吃饭﹐食友KC 反建议去宁波。宁波N年前去过﹐记忆冇晒﹐决定同妈咪来一次晚饭。我订了位﹐来到只有两台客﹐佢地比张好细的泊墙二人台我地﹐妈咪话要坐张大D来放野﹐佢地话要留番比人。算喇﹐念住吃番D好野补数。叫了﹕小笼包($40) 、桂花干贝($75) 、醉鸡($70) 、砂锅什锦($85)。小笼包是传统较为大只的﹐一笼有八只﹐皮身较厚﹐落的腌料颇多﹐所以我只吃了一只﹐其余由妈咪包销。桂花干贝炒得几干身﹐唔会油淋淋﹐加埋韭黄好香口。醉鸡好大碟﹐当然喇﹐要成70元﹐出面当前菜一般只收45元左右﹐酒味好够﹐鸡肉嫩滑﹐碟内留有好多酒﹐当然我从未试过整得好差的醉鸡。砂锅什锦﹐一般﹐汤唔算好甜﹐用料亦普通﹐只有蛋角、蘑菇、粉丝、菜等等。宁波称得上是老牌字号﹐食物唔会差得去边。但有一样野要令我比个喊面佢﹐就系D苍蝇飞来飞去﹐系一D细小像蚊滋那样的东西﹐重要唔系一只﹐系六、七只企晒响我地食饭的墙上﹐见到就想呕。所以你地话我食装修都系咁话﹐点可以容忍有咁多苍蝇响间餐厅度出现架﹗提外话一﹕结果两张四人台都系由后来的二人霸占﹐后来冇订位的人﹐比有订位的人坐得重舒服﹗提外话二﹕隔离的一男一女只叫
桂花干贝炒得几干身﹐唔会油淋淋﹐加埋韭黄好香口。
提外话二﹕隔离的一男一女只叫了一碟生煎包、一碟窝贴和一个菜﹐之后重打包走人。我估佢地埋单唔使120元﹐如果个个系咁﹐宁波肯定要折埋。