2015-07-15
羊~咩咩令人喜恶极端如榴梿般又爱又恨的一种"美食"。喜欢既人就好似有毒瘾咁,每年冬天唔食番个羊腩煲就唔聚财咁。梗加会有一班相约全羊宴既羊友。唔欢喜既人啦㖞。一听到羊就say goodbye+再用凶恨既眼神话你知"你咪试下叫啰"+即时无fd做咁款。我。当然系个羊痴啦。痴到每次食晚餐见到有羊扒食都会内心交战一段时间,想叫又怕唔饱,唔叫又唔舍得,个心啰啰挛咁挣扎一轮话说前排去左观塘一带闲逛。醒系网友提及有间羊痴必食米线铺系附近。即时打开OP搜"括"佢出黎。间铺头系个商场既某一个暗角真系行左几个圈先见到嫁!入到去坐低唔洗谂就即叫个羊肉米线啦。原汁原味当然系清汤底啦。得意在佢有得跟皮同净肉,嗨~识得食一定连皮食啦嘛~见隔离枱大碗好鬼大哗左出声乖乖地叫碗细既^^可能就闩门无乜人好快就黎。一放低就即时夹片羊黎食啦。羊肉香喷喷鲜嫩清淡得黎唔会有个种死实实羊腩煲既羊膻味。加埋烟烟韧韧既皮一齐食实在享受跟住呷一啖汤试试啦,再饮又饮,饮个不停,汤里有阵甘香羊味飘出黎痴住你口腔睇番墙身杂志访问介。原来每碗汤都加左熬汤时既羊脂。唔怪得味道咁独特啦~咪以为米线系普通货色㖞,好似话系自制既比坊间既粗少少,煮出黎绝对
羊肉带皮清汤米线
咪以为米线系普通货色㖞,好似话系自制既比坊间既粗少少,煮出黎绝对唔会淋晒好易断,反而系好滑咁夹起一著面瀡一声食晒,愈食愈想食(好似食越南河粉)米线同个汤简直系绝配丫!一个字:衬
当时既味蕾记忆比我既感觉,系好似系云南旅行个时,坐系街边食一壶壶既米线咁风味一流既呢
另外都叫左个鸡丝米线同埋木耳小食。鸡丝都不逊色但当然唔够羊肉咁凸出啦~而个木耳都麻麻辣咁好好味。本身想试埋个青瓜但卖晒lu~睇黎不久既将来好快又要再去朝圣回味一下啰