2016-01-17 1550 浏览
唔讲唔知,原来威灵顿街呢间翠华装修过黎啊!环境变得好靓好有格调呢  摩登得黎又有港式旧时风味~是日下午黎到翠华,试试呢到先有既新产品- 英式Afternoon Tea Set  第一次系茶餐厅叹afternoon tea, 感觉好新鲜好新奇~但当个tea set到左既时候,觉得个tea set外表已经相当吸睛,几靓~~英式Afternoon Tea Set($198)~Tea Set内容包括马卡龙、朱古力草莓🍓、scone配果酱&cream、合桃brownie、mini apple tart、芝士肠酥、烟三文鱼多士、酥炸鲜虾菠菜饺同埋最令人期待既翠华奶茶冻😆😋 仲包埋两杯饮品😁 我就点左一杯柠檬薏米水~不过呢杯柠檬薏米水真系非常淡而无味,好似水一样既味道~柠檬味唔出,薏米味都一样唔出。。特别喜爱翠华系tea set中混入港式元素酥炸鲜虾菠菜饺内的鲜虾大大只相当爽口!唯独美中不足的是好似放得太耐冻左所以并不十分香脆其他的item也不算特别有大惊喜,算是不过不失~唔会话难食,但亦都无令人留下深刻印象。。不过翠华奶茶冻确实有点小惊喜!奶茶味浓郁而且奶冻滑溜可口😍 一咬开有种要流出黎既状态,
唔讲唔知,原来威灵顿街呢间翠华装修过黎啊!
环境变得好靓好有格调呢
 摩登得黎又有港式旧时风味~

英式Afternoon Tea Set
英式Afternoon Tea Set($198)~
Tea Set内容包括马卡龙、朱古力草莓🍓、
芝士肠酥、烟三文鱼多士、酥炸鲜虾菠菜饺
同埋最令人期待既翠华奶茶冻😆😋
仲包埋两杯饮品😁 我就点左一杯柠檬薏米水~
柠檬薏米水
不过呢杯柠檬薏米水真系非常淡而无味,好似水一样既味道~
柠檬味唔出,薏米味都一样唔出。。
特别喜爱翠华系tea set中混入港式元素

酥炸鲜虾菠菜饺内的鲜虾大大只相当爽口!
唯独美中不足的是好似放得太耐冻左所以并不十分香脆

其他的item也不算特别有大惊喜,算是不过不失~
唔会话难食,但亦都无令人留下深刻印象。。
不过翠华奶茶冻确实有点小惊喜!
奶茶味浓郁而且奶冻滑溜可口😍 一咬开有种要流出黎既状态,相当吸引~
呢个价钱黎讲试到咁多款式既野食其实都算抵食🤔
而且系翠华叹英式下午茶都系一个比较新奇既体验🤓

除此之外,更加试左翠华的另一个新product~
水牛芝士火箭生菜焗浓味茄汁pizza配烟三文鱼($98)🍕
芝士火箭生菜焗浓味茄汁pizza配烟三文鱼
呢个翠华出品既pizza又唔错播~
配料丰富而且浓味既茄汁增添左开胃既感觉👍🏼
而且呢个薄批pizza个边都几脆😋

黎到翠华,无可能唔食呢到最出名既product!
小麦奶油猪
小麦奶油猪~
当然奶油猪还是一如以往地好食~ 面包香脆,配上奶油~ 无得输既组合!
平时既奶油猪采用既系白面包,今次翠华就用左小麦包~
感觉上更加健康呢
 食起上黎亦都更加有口感~

最后一样食既就系翠华另一个威灵顿街先有既新产品-
奶茶梳乎里($68)
奶茶梳乎里
老实说,呢个梳乎里的确相当澎湃,非常大个!
而且一上既时候热辣辣香喷喷,已经相当吸引味蕾了

一食之下。。。好吧其实我食到既并非奶茶味
唔知点解反而系麦精味

不过呢个梳乎里做到好外脆内软,内里非常松软湿润!
如果唔当系奶茶梳乎里,而系麦精梳乎里的话,
其实味道的确不错呢

整体来说,我和友人对于是次翠华的新产品都觉得颇有惊喜颇为特别~
算是翠华一个破革新的进步~
不过食物质素方面还可以稍为改进一下
2016-01-08