我最钟意就系食日本鱼生,但系最近疫情持续都冇得去日本旅行,朋友介绍北角附近有间食日本菜嘅餐厅。中午就朋友去试咗佢嘅幸圆极上鱼生丼,鱼生丼上面铺满了飞鱼子、北寄贝、油甘鱼、 甜虾同八爪鱼。 鱼生嘅质素好好,北寄贝、八爪鱼都好有口感,好弹牙。我就食海胆三文鱼亲子丼,亲子丼里面装咗雪白的米饭 ,上边铺满肥美嘅三文鱼、三文鱼鱼籽 ,海胆 ,紫菜,生姜。 海胆好甜美,三文鱼好新鲜,鱼籽一粒粒食落脆卜卜, 配合埋带海水味嘅海胆,同鱼生饭一起吃,感觉一流。没甜品点算完美嘅一餐? 最后我哋要咗一个士多啤梨芝士奶盖牛角包窝夫作为饭后甜品 。窝夫卖相精美 ,黑色嘅平碟上边装咗一个脆卜卜嘅窝夫 ,窝夫上边淋咗 cream,cream上边系一片片嘅士多啤梨,同埋一朵紫色嘅花用嚟装饰 。另外配埋一个粉红色嘅士多啤梨味雪葩,装在小碗里非常别致。食完呢个鱼生饭同埋甜品之后,感到好满足,就当去咗日本旅行啦。

幸圆极上鱼生丼

我就食海胆三文鱼亲子丼