2016-04-13 502 浏览
路过见有位就是但啦,最紧要快唔洗等。都有好几个月无黎帮衬喇,每次只为热辣辣明炉车仔面之麻,我觉得无咩分别。平靓正,快夹爽,简单好味,饱肚扺食 ﹗ 坐低左一段时间都人理,左望右望、上望下望,有点想离开既冲动,幸好侍应阿姐发现到我,终于走过黎招乎我喇,仲帮我落埋单添,thank you ﹗之后发现原来依家转左自助落单,即系要自己写单再交比职员㖞,都几搞笑㖞 ﹗闻所未闻,Good idea ﹗减省人手,其实同车仔面、酒楼点心剔 order 纸同样道理,但依家系要续只字手写啰。见大部份食客都唔知道要自己写单,有些食客等得唔耐烦,无侍应招呼落单,黑面气愤地离开 ﹗老地方全新 menu 除保留原有佳肴外,还加左好多新菜色添,而且设计精美,美沦美涣。干干净净,揭多几页都唔会抗拒啦。新 menu 比以前企理好多,颜色又鲜艳、干净而且包装精美,真系唔食都睇多两眼啦。冻柠乐,突然好想饮,刚做完运动好颈渴呀,饮冰冻汽水就特别爽啦,一次半次唔会肥既 ﹗倒下可乐,听到冰粒跳舞既声音,豪气地大啖一啜,冻到打冷震 ﹗爽爆 ﹗大去骨白云凤爪大辣,食完先知可以 order 细碟。都唔知侍应阿姐有无落错单,我要大辣但只系

大去骨白云凤爪大辣,食完先知可以 order 细碟。都唔知侍应阿姐有无落错单,我要大辣但只系微辣乍㖞,而且又唔够酸又唔够冻凉,凉拌唔冻都唔叫凉拌啦 ﹗凤爪皮肉均爽脆,不酸不辣又唔入味,仲要温度跟室温差不多,味道及香气即时大打节扣。

泰式小食并盘,大部份为炸及香茅坚热气啰,几乎每次必食,只因无选择又唔比散叫。香茅鸡扒,有惊喜㖞 ﹗鸡扒最好食,皮脆肉嫩,腌得入味刚刚好,浓郁而不过份,炸得香口,肉汁澎湃够水润,好味道。肉汁喂饱每颗味蕾,香口惹味,香茅味道突出而不过份,女友同我一样咁喜欢,拍晒手掌。

香茅猪扒、炸鸡中翼有点失色。香茅猪扒鸡中翼一样偏咸,炸得过火,又干又鞋,口感干硬,味道麻麻地,免强入得口,不过干硬鞋无得救。碳烧猪颈肉,远近驰名招牌猪颈肉,坚称自家续块碳烧 ﹗香甜味美保持高水准,软棉爽口又多汁。渗著微量肉汁,好味道。腌得入味带碳烧香,口感咽韧,松软中带点赵口及肉汁,皮香肉嫩啖啖肉,大满足 ﹗真系好味架㖞,无揾笨。

招牌猪颈肉真系好好食呢,腌得入味无过咸过呛,吃得到原汁原味,泛著微微肉汁不太干,质地腍得黎又不失赵口。依个并盘跟泰式鸡酱唔系好夹,可以试试鱼露、青柠酱、青瓜汁,较清淡点会更好,成盘炸野已经好油腻啊,滞滞感觉浓厚 ﹗上次女友大赞鸡扒好味道 ﹗今次专登黎要添食,但见 menu 无得单叫鸡扒,唯有叫并盘啰。点解唔比单叫呢?

蒜蓉炒通菜,黎老地方必食炒菜,真系有镬气又鲜爽多汁,捞埋炸蒜蓉同干葱头一齐炒,非常浓郁又香口 ﹗其实我本身想食得清淡少少,清炒时菜都几好食架 ﹗发觉依度个厨师好钟意用炸蒜调味,不论汤粉面、炒饭炒面、炒菜炸物,都落唔小炸蓉,似乎用得太滥喇。

蒜蓉炒白菜,鲜爽多汁,靓菜有浓厚菜甜味,用金银蒜及干葱头炒得非常香口又够镬气,手功了得 ﹗一定要大束大束地食先食出精髓,好好食呢 ﹗老地方招牌炒菜无得输,香气传千里,高质时蔬发出天然菜甜味,爽嫩多汁,捞上炸蒜干葱更添风味 ﹗而且师傅炒功出众,时间掌握得游刃有余,坚好味 ﹗记住趁热食先食到极致美味 ﹗

蒜蓉炒菜芯,有镬气又好味又浓郁、菜芯爽脆多汁香甜味美 ﹗不过味道极浓缩,好快已有点腻滞感觉,蔬菜都系清清地好。女友又要迟半个钟,我已经劲好肚饿,唯有自己食住菜芯先啦。本来想食清点,叫清炒架,但上次食过麻麻地又炒到㶶晒,都系稳阵食蒜蓉算。用炸蒜加干葱炒,非常惹味浓郁香口,搭上菜芯清甜多汁充满大量水份味道刚刚好,好味道 ﹗完全消灭,一条都无剩,食晒 ﹗

冬阴功滑牛火锅乌冬,以前将所有配料连乌冬放晒系只镬度直接送到,一镬熟。依家转左用细煲仔,为左悭位?个煲容量应该放到三个乌冬满满的。另外将肉、菜、金菇、乌冬分开用碗上。可能唔想因为食客食得慢,怕食物过熟过腍或过硬挂。依家可以比食客自己撰择食咩先,依个改动都几好,good ﹗味道、质数都跟以前一模一样,但价钱加左十几蚊,份量仲好似少左添。

另类明火车仔面,多年黎都得到我全力支持 ﹗快狠准、平靓正、好食饱肚、充满力量 ﹗煲仔细细,但火更细,终于等到佢滚起喇 ﹗将所有豆卜、萝卜、竽丝、鲜菇、金菇、滑牛倒晒落去一镬熟,每样配料都索汤力出众,好食好食。

最底系乌冬,跟住成棵生菜,最上面金菇同鲜牛肉,永远不鞋不韧唔会老既牛肉,因为腌得都几利害,腍劈劈滑潺潺,味道中规中矩,不过浸上冬阴功汤即时好味左,酸酸辣辣好开胃。滑牛腌过乸过,质地腍得不自然,唯一好处系烚极都唔会变韧变硬啰,索左冬阴功汤既牛肉片好好味呢。生菜、金菇、鲜菇、萝卜、豆腐卜、芋丝配上又酸又辣既冬阴功汤,好食到唔停得口 ﹗菜多肉少又健康,生菜金菇爽甜、鲜菇滑滑弹弹又充满水份。萝卜煮透尽索冬阴功汤,一咬爆汁。系龙虾丸削了一点,好鬼粉。

乌冬要一滚即食,廉价乌冬溶点低,所以要非常留意时间,好易腍到夹唔到架,唔能够烚太耐架,滚起无耐就要即刻食,连酸辣冬功阴汤一齐扫入口,超正 ﹗我经验老到,好少会失手既,不过今次唔觉意煮耐左添,溶左少少,有点粉口啊 ﹗大力少少夹都烂,口感腍劈劈,sorry sorry。每条乌冬已经吸尽所有配料精华、香辣冬阴功,浸得完全透彻,每口恰似饮汤一样,好好味 ﹗

冬阴功肥牛火锅乌冬,次次都系酸辣冬阴功,好鬼闷呢 ﹗好想食咖喱汤底,多年前食过咖哩系比冬阴功更辣架 ﹗但居然取消左?非常失望,点解要取消美味咖哩汤底㖞,您地都系用咖哩胆开之麻,咖哩饭、捞丁面都会用到啦。

普通平价肥牛,烚完吸收左冬阴功既精华又几好味㖞,无想像中那么肥,部份脂肪已灼走左,而且脂肪位十分爽脆呢。虽然瘦肉有点鞋鞋地,不过肉味都几浓架㖞,满意。上次试左滑牛,腌得太利害,乸到腍劈劈。今次试肥牛啦,我最初想要咖喱汤底架,觉得佢应该比冬阴功更辣,但女友坚持冬阴功呢,无所谓。

以前系用镬载晒汤及生料送到,开火一镬熟架,依家转左用细煲,生料分开上,要续少续少烚黎食呢。有菜、菇、豆腐、芋丝、豆腐卜,全部都系索汁索汤高手,每一啖都充满浓郁酸辣冬阴功汤,好味啊 ﹗依个火锅健康得黎又非常好食,六十蚊左右价钱黎讲,抵食 ﹗

乌冬虽然系平价货色,烚得恰当再加上酸辣冬阴功汤都可以好好食架。乌冬滑嘟嘟又有点咬口难得几滑架㖞,大滚将乌冬烚开就差不多食得架喇,再烚就会溶到夹唔到。冬阴功汤已集齐肉味菜味菇味,味道十分丰富香甜,涌著乌冬一齐倒晒落肚,非常美味。先烚晒生料肴个靓汤底,最后才解决个乌冬。椰菜?比生菜我好过啦。

肥牛、什菇、什丸一镬熟,肥牛虽偏瘦,幸好味浓有嚼劲。其他配料均属大路平平,志在为汤底添味。酸辣冬阴汤加入牛肉味、什菜味、什菇味,令都味道更多恣多采,让乌冬索满汤汁齐齐倒入口,香浓味美加上乌冬滑溜非常,好味到震 ﹗全部食得干干净净,汤都无得剩。

大去骨白云凤爪大辣
香茅鸡扒