2022-05-28 2050 浏览
今年老公生日话唔想食一整个生日蛋糕,因为夏天就快到唔想变肥仔咁就啱啦,一直都想试下当文历饼店嘅饼,今次仲唔系好机会🤭虽然当文历啲饼好靓,但一直都无试嘅原因系因为我好怕系糖皮蛋糕所以事前我都做晒research 先买黎试,结果好多好评咁更加无可能唔买啦估唔到包装又几靓㖞!个盒嘅纸质都好好入面有两件蛋糕,一件系纸包柠檬茶,一件系纽约PIZZA。柠檬茶仲做好晒PROTECTION🤡真系做得好似一包柠檬茶啊,好得意!出面个层系白朱古力,之后系佛手柑奶酪同earl grey mousse,入面系柠檬海棉蛋糕,个底系杏仁饼同脆饼干饼底系甜啲,但系真系好食,有茶味唔会净系得柠檬味估唔到食过咁多蛋糕都仲会食到新口味跟住就系纽约PIZZA (士多啤梨白芝士慕丝蛋糕)同纸包柠檬茶比呢个蛋糕系无咁甜,虽然面个块「芝士」系白朱古力,但因为只系薄薄一片,加埋士多啤梨有嘅微酸,加埋系好夹 白芝士MOUSSE味道清清地,就算加埋STRAWBERRY BASIL 酱都唔会有重甜嘅感觉另外如果担心basil 做甜品嘅朋友都唔洗怕个味怪,因为唔系好食到有basil 味虽然睇MENU呢个CAKE饼底同纸包柠檬茶唔同,系樱桃
咁就啱啦,一直都想试下当文历饼店嘅饼,今次仲唔系好机会🤭

所以事前我都做晒research 先买黎试,结果好多好评

咁更加无可能唔买啦
估唔到包装又几靓㖞!个盒嘅纸质都好好
柠檬茶蛋糕同PIZZA
柠檬茶
真系做得好似一包柠檬茶啊,好得意!
柠檬茶蛋糕

系甜啲,但系真系好食,有茶味唔会净系得柠檬味

估唔到食过咁多蛋糕都仲会食到新口味
PIZZA

跟住就系纽约PIZZA (士多啤梨白芝士慕丝蛋糕)

加埋系好夹
虽然睇MENU呢个CAKE饼底同纸包柠檬茶唔同,系樱桃酒杏仁饼同云呢拿牛油曲奇,但系食落又唔觉有乜分别
今次食呢2个蛋糕都好满意,2个人SHARE食都几好,有新意又好味

最后是老公生日快乐啊🎂
2022-04-20