2022-11-25
今日去开大角咀,午餐黎左呢间老厝边食返餐古早味台湾菜,真系好耐无黎,久别重缝。呢度餐牌有牛肉面,便当类,面类,饭类,蛋饼类,炸物类,拼盘类,凉菜同小食类,价钱平民。饮品都劲多选择,有花巧,珍珠,鲜奶,古早味,爽口,蜂蜜,鲜奶茶同果汁系列。无加一。半筋半肉面 $75半筋半肉面有牛腱同牛筋各三大件。厚厚嘅牛腱非常之稔,仲食到有筋添,满满骨胶原。牛筋超稔滑,入口即化咁滞,好正。面可选不同口味汤面或者拌面,我拣左葱油干拌面,面条少少幼身,个汁好味道,甜甜地又唔干。蔬菜有小棠菜两条同白萝卜一大旧,最后洒上葱花,咸菜放系匙羹度另上。塔香咸酥鸡 $38塔香咸酥鸡一客10件左右,都唔细旧,份量好多。咸酥鸡炸得酥脆,而入面鸡肉肉质算嫩口。我钟意佢唔太咸,味道啱啱好。起司肉松蛋饼 $38起司肉松蛋饼一客六件已经切开,入面有劲多肉松同芝士!薄薄嘅外皮煎得少少香脆,入面有层薄薄鸡蛋,加上芝士同甜甜地既肉松,口感层次丰富。点另上嘅蒜蓉味香汁提味之后更加好味!凉拌豆芽菜 $20凉拌豆芽菜爽脆可口,食落辣辣地。梛果蜂蜜柠檬加珍珠 $27梛果蜂蜜柠檬叫左微糖微冰,饮落酸酸甜甜好开胃。梛果爽滑清新,加$3加珍珠就烟烟韧
凉拌豆芽菜 $20
凉拌豆芽菜爽脆可口,食落辣辣地。
梛果蜂蜜柠檬叫左微糖微冰,饮落酸酸甜甜好开胃。梛果爽滑清新,加$3加珍珠就烟烟韧韧,抵!
总括而言,味道好味,而价钱非常实惠,入面既装修都好有老台湾特色,唔怪得星期五一点半都要等位。