2017-08-23 1776 浏览
一大班朋友食飯,最好就係打邊爐!傾下計再飲番兩杯。朋友話最近尖沙咀有間食台式火鍋唔錯,哩日就一於拉大隊試試!平日既夜晚八點黎到,見到全場座滿,好不熱鬧!周圍環境比較暗,有專屬射燈射向每一張枱,都幾有氣氛嫁。我地一行九人,咁岩可以入房坐,係熱鬧之中帶點寧靜。先黎前菜,平時唔食車厘茄既我,竟然會鐘意食哩個醃漬車厘茄,味道酸酸甜甜,蓋過左我最唔鐘意既車厘茄怪味!招牌鹵味拼盤…熱盤既味道更濃,牛展同牛肚都好入味,送酒一流!湯底…揀左美人鍋同麻辣鍋,前者用上桃膠、烏雞、杞子、金華火腿等餚製,後者就用上好多香料,小辣對我黎講岩岩好,湯頭夠香,辣味又帶黎小小味覺上既刺激。用黎煮豆腐、豆卜、薯粉哩d索味既野食就最岩喇!美國特級牛肋肉配陶板汁… 一圈圈砌到好似朵花咁,賣相已經夠吸引!放落鍋十秒倒就食得,牛味濃,因為脂肪分佈好平均,所以質感就自然夠鬆夠嫩。記得點埋附送既陶板汁,同牛肋肉超夾!嫩滑鮮鴨胸肉…第一次打邊爐食鴨,味道濃郁,質感比牛肉札實,但一d都唔鞋唔韌,值得一試嫁!鴨血…豬紅既朋友,不過比豬紅更彈更滑溜,放入麻辣鍋都好索味嫁老油條…比普通油條更脆!老闆教我地要放入火鍋食,我就煮左一分鐘左右,千

老油條…比普通油條更脆!老闆教我地要放入火鍋食,我就煮左一分鐘左右,千奇唔好以為會淋batbat,其實煮咁耐先係半脆半淋既狀態!

芝士牛肉丸、鵝肝墨魚丸、松露蝦丸…牛肉丸質感好實在,好似食緊肉餅咁。咬開墨丸原來內有乾坤!係鵝肝粒啊…雖然份量唔太大粒,不過就令粒墨丸生色不少。而粒蝦丸就勁香松露味!質感亦彈口。

桶蠔…勁大隻!平時既生蠔煮完會勁縮水,但哩度既蠔煮完都係手掌咁大隻!質感仲好飽滿,亦夠鮮味。

炸午餐肉…我鐘意就咁食,厚身既牛餐肉食落外脆內軟。但放入鍋煮一煮就會索到湯底既味道,兩個食法都好食!

炸響玲…每次火鍋必點既食物,哩度鮮炸當然冇令我地失望啦!

煎菜
招牌鹵味拼盤