餐厅: 屏山老地方
资讯:

1K
2017-05-24 2753 浏览
之前去过另一间以肉饼为题嘅食店,感觉唔系太满意,有唔少朋友推介我地去屏山老地方试下佢地嘅肉饼。周六趁住假期同男朋友去左一试,我地坐车去到西铁站再转轻铁去坑尾村,落左车向前行,大概几分钟就到,都唔难揾。本来都有担心早前电视节目介绍过,会唔会好多人,可能是日落住大雨,加上接近3pm,虽有唔少客人,但并唔需要等位。佢地有两个铺位,座位都算多,而且普遍食客都唔会逗留好耐,翻桌快,即使要等,相信都唔会好长时间。离开嘅时候,就有几位客人等位。老地方冇乜装潢可言,坐边都系由店员安排,但都整齐干净。老地方供应接近50款煎肉饼,定价 $40-$60,当中大部分用左好多中菜嘅概念融合肉饼中,例如:鱼香茄子丝煎肉饼饭、XO酱凉瓜煎肉饼、姜葱鸡粒肉饼等。另外有部分比较特别啲嘅有蒙古辣孜然牛肉煎肉饼、马拉盏𫠒鱼煎肉饼等,唔少得仲有我地未敢挑战嘅芒果煎肉饼、榴梿煎肉饼…选择相当丰富,而且价钱唔算贵。除左肉饼,佢地仲供应面食、汉堡、各式小食。我地都系保守啲,决定点稳阵口味。落单后,大约十分钟就上菜。六重芝士煎肉饼饭 $60肉饼饭卖相好吸引,造型有少少似汉堡,两块肉饼夹住芝士,见得到芝士系刚刚溶开不久,起码感觉到系即

选择相当丰富,而且价钱唔算贵。

除左肉饼,佢地仲供应面食、汉堡、各式小食。

我地都系保守啲,决定点稳阵口味。落单后,大约十分钟就上菜。

六重芝士煎肉饼饭 $60
肉饼饭卖相好吸引,造型有少少似汉堡,两块肉饼夹住芝士,见得到芝士系刚刚溶开不久,起码感觉到系即时煎起。

六重芝士煎肉饼饭

打开面头𠮶块肉饼,仲会见到拉丝效果。
肉饼厚身,煎得香口,面头脆脆地,肥瘦适中,肉质有口感,保持弹性,略油。至于人地系咪手打我就唔清楚,但起码食落唔会烂溶溶

而且芝士处于半溶状态,味道香浓,啖啖都食到,几多重芝士都系个名黎啫。
饭嘅份量略少,扒下扒下我都食哂。

咸鱼煎肉饼 $40
另一款点左比较大众化嘅咸鱼煎肉饼,有时听落简单嘅野反而系愈能体现一间食店嘅功力。
咸鱼煎肉饼煎得较干身,但唔会感觉油腻,明显能够闻到咸鱼香味

咸鱼煎肉饼

肉饼入口香脆,咸鱼蓉混合于肉饼中,第一啖感觉唔算强烈,但咀嚼过后,就慢慢感觉到咸鱼香,唔会太咸,送饭一流。
但男朋友就觉得饭嘅份量唔多够。

咸鱼煎肉饼

柠檬可乐 $13(配售价)

柠檬可乐

蜂蜜苹果茶 $13(配售价)
味道普通,蜂蜜味、苹果味唔明显。

蜂蜜苹果茶

整体而言,屏山老地方嘅煎肉饼无论喺口感、味道都属水准之上,各款口味都系将食材混入肉饼中,煎起新鲜热辣,此为有诚意。
而非靠酱汁调味或者将配料挞喺肉饼面头做成多种口味嘅错觉,加上价钱唔贵,值得一试,亦有意欲再回头试试其他口味

呢度虽然都几繁忙,客人川流不息,但店员态度都算系咁,要调位都好声好气,俾钱都俾得顺气啲。
当然我地今次有幸唔需要等候就能入座,觉得今次专登过去都满意。

餐牌:

2017-05-13