2019-08-19 538 浏览
#餓豬去灣仔作為香港人嘅集體回憶,我相信老夫子一定係一家大細男女老幼都走唔甩嘅其中一樣😭KY買金記月餅同時仲食左個午餐,發現到佢嘅裝修同之前唔同左,多左啲老夫子漫畫主題嘅裝潢😯睇返Menu先知道原來餐廳同老夫子合作緊,如果叫佢地合作嘅金牌套餐仲會有老夫子襟章送🤔========================金牌乾炒鮮牛河🥇配凍忌廉朱古力🍫 $68睇返餐牌嘅十大招牌,入邊又唔少得茶記必食嘅乾炒牛河其實我已經好耐冇食乾炒牛河,怕佢油膩之餘,KY成日都覺得茶餐廳嘅乾炒牛河吵得偏鹹同埋重口味🤨但今日呢碟乾炒牛河個人就覺得鹹味調得適中,雖然避唔到嘅就係佢嘅油份都係偏多,但我欣賞佢有鑊氣好足,唔係單單得個油字嘅一碟牛河🤙🏻牛肉嘅份量比想像中嘅多,而且入口都幾嫩唔韌口,鍾意食乾炒牛河嘅朋友應該幾啱你食🤘🏻杯忌廉朱古力偏甜,所以要嗌少甜呀,但係重點應該係佢個老夫子design嘅膠杯,認真睇得又飲得😆========================鮮茄濃汁焗厚切豬扒飯🐷 配凍忌廉朱古力 $68另一個老夫子同金記合作嘅金牌套餐就係我鍾意嘅焗豬扒飯啊🤩茄汁配豬扒一向都係 perfect match!佢唔係
#餓豬去灣仔
金牌乾炒鮮牛河🥇配凍忌廉朱古力🍫 $68
鮮茄濃汁焗厚切豬扒飯🐷 配凍忌廉朱古力 $68
另一個老夫子同金記合作嘅金牌套餐就係我鍾意嘅焗豬扒飯啊🤩茄汁配豬扒一向都係 perfect match!佢唔係單用茄膏溝水整成醬汁,真係食到佢有一片片酸酸甜甜嘅番茄同茄粒🍅但嘅厚切豬扒唔係得個名,仔細睇佢應該有接近3cm,咬落又幾juicy喎🤤加埋少少蛋碎撈飯食輕輕鬆鬆清一盤都唔難🤩
金粒西多配雪糕 $38
另外想介紹嘅就係當做甜品嘅西多粒😎佢嘅西多切落中間有一層較薄嘅花生醬🥜如果花生醬可以再多啲就更加滿足🤪今次唔掂糖漿點融化左嘅雪糕食味道又幾啱key,冏糖漿相較之下多咗一餐奶香味添👻
巧味道指數👅:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
再食過指數🏃🏻‍♀️:👧🏻👧🏻👧🏻
錫荷包指數💸:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
服務正指數👩🏻‍🍳:👧🏻👧🏻👧🏻
環境靚指數👀:👧🏻👧🏻👧🏻
========================
📍 金記冰室 (灣仔)
灣仔天樂里6-18號恆安大廈地下D及E舖
========================
#金記冰室 #kamkeecafe #老夫子 #大番薯 #集體回憶 #金牌#名副其實 #耐人尋味 #小巧玲瓏 #打卡必到