2024-07-05 787 浏览
食潮州菜就一定要食生腌,系香港要食生腌真系唔多选择!朋友喺鲗鱼涌做嘢,发现陈仪兴尚潮楼有多款生腌,一知道就立即去试试啦!坐底后,店员龙即奉上潮州工夫茶,以示欢迎!潮州菜必点卤水菜式,我哋就拣左 #鹅三宝,分别有鹅肉、鹅肠、鹅肝,呢三款都系我哋最喜欢的!鹅肝粉嫩,入口顺滑唔腥;鹅肠爽口,鹅肉肥瘦适中,卤得都好入味!🌟 生腌蛳蚶生腌蛳蚶系香港都好少地方有得食,估唔到呢度有,而且非常干净,又够鲜味!🌟 生腌濑尿虾生腌濑尿虾已经剪好哂,全部都有膏,鲜味十分,肉质滑溜,喜欢生腌就会明有几好食!🌟 椒盐九肚鱼即点即炸,热辣辣上枱,新鲜又够脆口,咬落脆卜卜,鱼肉嫩滑,连啲骨都可以食埋落肚!🌟 胡椒咸菜猪肚汤好香嘅胡椒味,猪肚干净又爽口,加埋咸菜,可以用嚟捞饭,又够暖胃!

坐底后,店员龙即奉上潮州工夫茶,以示欢迎!

🌟 生腌蛳蚶

🌟 生腌濑尿虾