2019-07-20
基本上朋友仔都知我好中意食上海菜,所以今晚我个闺蜜就带我去佢屋企附近食上海菜!佢话呢间上海菜系老字号,开左几十年。。。行到去门口真系觉得好残旧,仲要系街市最上面,吾太起眼既地方。入到去环境都有一种岁月痕迹,墙上痴左一啲旧相,旧香港旧观塘。餐厅地方好细,只系得6张枱左右,亦只系应该得老板娘一个人打理,见佢好忙。所以食好野都要等下咖🤣🤣云吞鸡:一锅其实份量吾算特别好多,但一上枱果下好香,有一阵香味,入面有4粒云吞同应该有半只鸡。鸡肉煲到淋哂,但鸡肉系好入味,吾系渣系好入味既鸡肉味。个汤算清吾系油,好浓鸡汤味。2个人份量算多,我地每人差不多饮左3碗,真系食云吞鸡都够饱😆糖醋鱼块:呢个糖醋鱼块吾算好多鱼,配菜有青椒同洋葱,真系整得好好食!配菜爆得好香,个汁酸酸甜甜岩岩好,送饭一流。狮子头:有2粒,个底系娃娃菜。朋友仔话得佢切开,当佢谂住好实好用力切既时候,点知轻轻力已经切到够哂淋🤣个狮子头好入味,个汁又吾咸,又淋又滑。有时食到既系好实,但呢度既真系好食!豆沙窝饼:入面好多豆沙馅,吾甜,豆沙馅系好浓味又滑,食入口热辣辣吾会成口油。呢个甜品真系一流!食完野会有一杯八宝茶,坊间好少见。食完饭饮啖茶清
云吞鸡:
糖醋鱼块:
狮子头:
豆沙窝饼:
食完野会有一杯八宝茶,坊间好少见。食完饭饮啖茶清一清😊
呢度食物好有水准,香港老店都越泥越少啦,价钱吾太贵,算平民价,所以就紧系要试下啦✌🏻