2018-04-07 11831 浏览
吾经吾觉原来已经一段时间冇去过大排档食地道小菜,所谓既一段时间我谂大概就系一年前啦,其实系出面食得多其他类型既菜式,偶尔都会挂住港式既大排档、冰室等等。陈根记系沙田区一间受欢迎既大排档,沙田人去帮衬就吾出奇,但原来呢间大排档系位于沙田既禾𪨶邨,听就听过既,但去就真系好似未去过。以为去既路程会比我想像中方便,但实际上吾系咁由于本人系港岛区番工,所以搭巴士去红磡先,然后要搭东铁(火车)去火炭站,跟住系火炭站仲要搭巴士去禾𪨶街市落⋯⋯幸好天气吾系十分热,如果吾系一定更加辛苦。长途跋涉终于去到了,正当以为可以舒舒服服咁食野戈阵,事实就话比你听绝对吾系咁简单去到劲多人已经系意料之内,但原来吾系平时戈啲餐厅咁攞飞等位,而系个个都系啲食紧野既客隔离企系度等!最尴尬既系,好多时去到啲枱,啲人好似就食完咁,但原来系岩岩坐低only⋯⋯只系啲野未执好。兜兜转转,有个女仔好心咁同我男朋友讲:「你地系咪两个人呀,我地呢度有位」,心存无数感激,但途中既过程我地奔波左足足45分钟左右。大排档食物种类果然十分多,但系大致上都同平时大排档既食物差吾多,有海鲜类、鱼类(其实鱼都系海鲜?不过可能种类太多所以要分成一类)、

大排档食物种类果然十分多,但系大致上都同平时大排档既食物差吾多,有海鲜类、鱼类(其实鱼都系海鲜?不过可能种类太多所以要分成一类)、猪、牛、煲仔类等等。

原未睇餐牌已经谂定叫佢既招牌菜:Wasabi蟹籽手撕鸡、煎蚝饼、椒盐九肚鱼等等。然后我记起男朋友麻麻地中意食九肚鱼,然后佢又想叫个佢好中意既椒盐豆腐,最后就叫呢几样,为了节省时间,伙记们会叫我地自己写食啲咩落张单度。

根记头抽鸡 全只 $260

原本个伙记就已经话wasabi蟹籽手撕鸡卖晒,但我仍然好想试,于是决定写左落张单再算,但后尾又有另外一个姐姐黎同我讲话真系卖晒。跟住男朋友就建议话食头抽鸡,原来头抽鸡就系豉油鸡,一黎戈阵个样劲搞笑,系个木桶仔装住,鸡既份量十分多,亦好嫩滑,比好多大排档既质素好,鸡肉沾上豉油好香口,啖啖肉既感觉十分实在。

椒盐豆腐 $58

然后食既系第2道菜 —— 椒盐豆腐,椒盐豆腐吾系呢度既招牌菜,可能因为咁,个人感觉比较逊色,椒盐似乎就少左啲,所以浓味不够,偏淡,但系脆卜卜系做到既,同埋里面既豆腐都好林。

香煎蚝饼 $70

跟住就到我最中意既菜出场,系蚝饼呀,平时食既蚝饼多数蚝既份量比较少,呢间既份量真系不得了。首先一睇到已经系黄金表皮既蛋丝,真心好脆,有层次感,交错既蛋丝外型攞晒分
跟住我系几乎食每一啖都有蚝,啲蚝仲要每只都大大只,亦鲜味十足,吾会有海水味,配上口感丰富既蚝饼同埋蛋丝真系令人好有满足感

椒盐鲜鱿 $78

去到第4味椒盐鲜鱿,已经饱到有点吃不消的感觉,于是食得好少,但仍然感受到香气四溢。虽然称不上系好脆既表皮,但系松化既感觉都吾错,达至刚刚好既感觉,咬落亦不油腻,我本身都几中意食炸鱿鱼须,对我黎到呢个系整得几好。而作为吾浪费既市民当然都不忘叫左个盒打包,p.s. 外卖盒盛惠$2。

之前系听过陈根记因为租约期满所以租约期系去到今年3月31号,但最新消息又话延长租约期去到今年12月31号,即今年最后一日,个人相信最新消息。现今既地产霸权太犀利,希望出色既港式大排档可以笑到最后。