2015-09-17
收工晚上十一点几,约埋朋友嚟依间老字号嘅新光食潮州菜做宵夜,虽然已经十一点几,但人流亦唔少,见到佢哋个个都系老伙记老顾客,个个都好似朋友关系咁有讲有笑,因为非常饿嘅关系,我即系叫左个卤水拼盘,有墨鱼、红肠、鹅片,卤水汁果然系一间潮州菜嘅灵魂,非常入味好快就比我K.O晒沙菜牛肉炒河,卖相非常好,我最钟意系潮州炒牛河个汁系好杰好浓味,而个炒河之前和鸡蛋一齐炒之后先再加个汁响上面,卖相同味道系我非常喜欢的!蚝仔饼,佢蚝、蛋、葱、粉嘅份量做得刚好,加埋鱼露无得输!蚝仔粥,完全潮州style ,蚝仔新鲜,作为宵夜嘅结尾真系最啱!食完晒谂住叫甜品,点知有一个应该系老板嘅人,请我哋食蛋糕,原来佢今日生日,生日仲要开工仲要请客人食佢个蛋糕,真系好有人情味嘅一间店,但我都要食个绿豆爽清心丸同佢个水晶包为依餐宵夜划上一个完美嘅句号!
蚝仔饼,佢蚝、蛋、葱、粉嘅份量做得刚好,加埋鱼露无得输!