2024-10-23 260 浏览
之前喺韩国食过一次酱油蟹就一直念念不忘,试过喺尖沙咀食过一间由韩国人开嘅韩国料理。连伙计都系韩国人,但佢哋啲酱油蟹好咸,而且唔知点解会起沙。听闻呢间店啲酱油蟹好出名,所以今次专程过嚟试吓。店舖地方超大,而且有大包间。好多人客都系韩国人。酱油蟹配紫菜蛋黄饭酱油蟹系今日最令人期待嘅一道菜。当上菜嘅时候,蟹嘅鲜艳色泽就已经吸引咗我嘅眼球。蟹壳上挂住一层香浓嘅酱油,散发出诱人嘅海鲜香味,令人垂涎欲滴。蟹肉嘅鲜甜程度真系一流,每一口都可以感受到蟹肉嘅弹性,完全冇任何腥味。酱油嘅味道恰到好处,唔会掩盖蟹肉本身嘅鲜味,反而令到蟹肉更加突出。搭配紫菜蛋黄饭,饭粒吸收咗蟹嘅酱汁,香滑可口,让人一口接一口,根本停唔落嚟。紫菜蛋黄饭上面撒咗少许芝麻,增添咗香气同口感牛肋骨肉牛肋骨肉味道甜甜地,肉质嫩滑,非常入味,咬落去满口香气,真系超级好味!海鲜Pancake呢个海鲜Pancake外脆内软,海鲜嘅鲜味同面糊完美结合。前菜前菜包括泡菜、豆芽、菠菜同豆腐,味道清新,特别系泡菜,酸辣适中,开胃效果非常好。饮品我选择咗鲜榨苹果汁,味道清甜,口感新鲜,仲有热红枣茶,暖身又舒心,完美搭配整餐。

酱油蟹配紫菜蛋黄饭

牛肋骨肉

海鲜Pancake
呢个海鲜Pancake外脆内软,海鲜嘅鲜味同面糊完美结合。

前菜

饮品