2017-08-17
平日星期三晚惯性要出街食饭,因为仲有有两日先到weekday休息,令人纳闷日子。今次约了姐姐食所以选择了近她的九龙城,黎到呢头就当然系食泰菜,亦当然地选了这间老字号。无bk枱,黎到好full,但他开了间越南菜馆在旁,所以有有位坐,同时可以叫泰菜及越南菜。推介的虾球,原本觉得80蚊好贵,但上菜见虾球好大粒,而且即炸,热辣辣,交落满满弹牙虾肉,中间有蟹黄油渗出,好滋味。本来见到有少许失望,唔系预期的金黄色沾满炸蒜,但咬落有惊喜,肉质鲜嫩保有水份,好重牛油香。叫了一份细的,份量惊人,有约4只蟹,炸得刚刚好,保有水份,唔会硬亦不会过咸。每次食泰菜必点的,份量多,味道够,令人回味点了黄咖哩牛肉另加蒜蓉包,咖哩浓郁椰香味,内用菠萝粒取代薯仔,菠萝甜味同咖哩非常相衬,有碗豆,洋葱,萝卜。咖哩多,最后食唔完可以问佢拎个盒带走。蒜蓉包热辣辣,蒜蓉同牛油涂得很均匀,从头到尾都有。虽然等两大条但中间有切口可以一开三食左咁多野以为起码400几,但原来唔使加1,埋单354 only,好鬼抵。知道佢地系 tst都开左分店,𠮶边方便d,下次会去试一试
每次食泰菜必点的,份量多,味道够,令人回味
知道佢地系 tst都开左分店,𠮶边方便d,下次会去试一试