2020-12-03
讲到新蒲岗嘅潮州菜,相信大家都会话位于崇龄街嘅陈仪兴饭店。对新蒲岗嘅老街坊嚟讲,陈仪兴饭店可以话系无一不知,因为佢哋喺新蒲岗已经几十年,当中以秘制蛳蚶、生濑尿虾、冻蟹等最为出名。往日喺新蒲岗长大,今日经过都倍感亲切,所以都入去点三两个小菜,食个便饭。卤水鹅件潮州卤水好多地方都有,我就认为一间潮州餐馆所卖嘅卤水,最重要嘅系卤水要够味,不系偏咸,而咸味一定不可以盖过卤味本身嘅肉味,陈仪兴嘅卤水就恰到好处。食卤水鹅,大多数人都会选择鹅片,因为无骨淡淡肉,但我反而喜欢鹅件。虽然骨较多、但鹅件所吸收嘅香料味同卤水味比鹅片更香更好味。潮州炸虾枣潮州炸虾枣喺我儿时好喜欢嘅食物。佢同炸虾丸好相似,将虾胶搓成球再炸至金黄。陈仪兴饭店所煮理嘅炸虾枣炸皮唔厚,食落外皮酥脆,虾肉鲜甜弹牙,你再配搭返潮州甜酱同辣酱,非常有潮州风味。潮州蚝仔饼蚝饼煎到两边金黄色。而且都相当大块,蚝仔一啲都唔细只,只只都肥美圆润。食嘅时候狗少许鱼露,可以提升鲜味,食起嚟更加滋味。
潮州炸虾枣
潮州炸虾枣