2022-11-22 1232 浏览
坤记粥店相信好多朋友都认识,因系香港都有好几间分店,而且装修都比较老旧,感觉比较街坊铺,话说夜晚未够钟去玩射箭前约老友系屯门食个饭先,佢突然话想食粥,提议黎坤记食,咁就求求其其黎食一餐啦。店内唔算话好大,都有好几张枱,晚上未够7点都有唔少食客同外卖,睇黎生意都唔错,环境就比较老旧,枱与枱之间都比较迫d,而且店内都有d小飞飞,所以唔太方便影个环境啦,睇下餐牌就决定食d乜啦。艇仔粥配料有鱿鱼,碎牛同花生,鱿鱼比例较多不过比较碎d,碎牛份量正常,花生就少d,粥底味道比较淡口,可能无落味精㖞,想调味就自行加d盐或胡椒粉啦。菜干猪骨粥老友拣既,佢食得好滋味。炸两老友叫左走豉油,油炸鬼正常啦唔会好腍,肠粉唔会1pat野咁,叫做ok啦。豉油皇炒面炒面几爽口,豉油皇味就唔算浓,我通常会再加d麻酱同芝麻食。葱花虾米肠葱花同虾米比例唔太多,虾米都唔算靓,比斋肠贵8蚊,我宁愿食斋肠。街坊老店价钱当然就比连锁粥店平d,质素就一般啦无乜特别,叫中规中矩,街坊间中食下都唔错既。

艇仔粥

艇仔粥

菜干猪骨粥
老友拣既,佢食得好滋味。
菜干猪骨粥

豉油皇炒面
炒面几爽口,豉油皇味就唔算浓,我通常会再加d麻酱同芝麻食

豉油皇炒面

葱花虾米肠