2024-12-25
圣诞食中餐是常识吧😂睇报纸访问见呢间老字号最近原址重开原创办人嘅嫡系后人主理返~ 主打总店以前嘅经典传统手工潮州菜坐低唔少得就系饮返个功夫茶同埋食返个开胃嘅咸酸菜锦绣四拼盘嘅都系潮州菜嘅名物,蟹枣虾枣香口,粉嘅比例比较少,食得出虾蟹嘅鲜味,卤水鹅入味,垫底𠮶片豆腐劲滑,都出色!大少烟鳝唔算系潮州菜,但都系旧时嘅经典菜式,用法国嘅烟鳝再调味,有烟熏香带淡淡橄榄味,肉质弹牙,鲜到有啲似食紧鱼生🙂↕️杏汁白肺汤处理嘅工序繁复,多数都系出街饮😂浓浓嘅杏仁味~ 正汤嚟潮式红烧鱼镖海皇羹潮州人整翅系有一手,佢哋用整嘅手法嚟做呢个海皇羹,除咗鱼镖之外仲加入咗花胶鱼翅蟹肉,劲鲜甜!等我储吓钱就会再嚟食潮州翅🙂↕️生焗胡椒花尾趸可以补补骨胶原,花尾趸鲜甜肥美,用姜葱蒜爆香,冬天食一流~四宝片皮鸡~ 炸子鸡嘅做法,用滚油淋熟只鸡~ 片皮拆肉,鸡皮香脆鸡肉嫩滑,垫底度铺满咗Nuts同埋海蜇,加少少椒盐或者豉油食都可以,口感同味道比平时食到嘅炸子鸡丰富~ 最后我哋仲食咗个炒鱼面,鱼面弹牙,配料都劲多,有虾有肉丝等等~ 饱猪嚟得食潮州菜,除咗个杯功夫茶之外就一定要食反沙芋,除咗反沙芋之外嘅甜品都出色,下次要试吓
睇报纸访问见呢间老字号最近原址重开
坐低唔少得就系饮返个功夫茶同埋食返个开胃嘅咸酸菜
潮式红烧鱼镖海皇羹
等我储吓钱就会再嚟食潮州翅🙂↕️
嚟得食潮州菜,除咗个杯功夫茶之外就一定要食反沙芋,除咗反沙芋之外嘅甜品都出色,下次要试吓佢哋嘅炸芋泥雪糕,不过要早一日订