2023-01-16
新记鸡粥呢个名之前都略有听过🐔见到佢而家喺市区都开咗几间分店,就连港岛都食到😌筲箕湾嘅分店楼高两层,似茶餐厅嘅格局,就算系下午茶时段都几旺场生滚贵妃鸡粥 配炸两 $58 连餐饮嚟到就梗系要试吓佢最出名嘅鸡粥🍚下午茶时段仲跟埋一份小食,我哋就拣咗炸两,同平时粥店食到嘅差唔多,枱面有啲甜酱辣酱可以自己加😋而贵妃鸡粥加入咗虾干同瑶柱一齐煲,粥底绵身,唔会水汪汪,鸡肉嘅份量都几多🐔起码有六旧,粥面都见到有啲鸡油,食落都几香。酥炸鱿鱼须 $58估唔到一间粥店都有几多小食同小菜嘅选择🤩小食嘅份量都几多,鱿鱼须炸到金黄色,非常酥脆🦑而且质地唔韧,好易就咬得开,配上酸酸甜甜嘅喼汁一齐食,令人食唔停口😝香脆炸大肠 $55炸大肠同样有好多嚿,可能仲多过出边大排档一碟嘅份量🤣同样都揸得几脆,入面仲有啲肥膏,非常邪恶😈亦都有跟埋个甜酸酱,点埋黎食就冇咁漏。海蜇生肠 $55竟然连生肠都有得食😮同其他小食一样都几大份,生肠系小食店食到橙橙地色𠮶种,已经剪好左一粒粒方便食用,而酱汁系甜辣,仲有啲蒜蓉令佢更加惹味😋两种食材都系好爽口入晒味,海蜇就少咗阵甜味,少许辣辣地几过瘾😆豉椒炒黄鳝 $79呢度都有啲唔同嘅鱼类菜式
生滚贵妃鸡粥 配炸两 $58 连餐饮
酥炸鱿鱼须 $58
香脆炸大肠 $55
海蜇生肠 $55
豉椒炒黄鳝 $79
呢度都有啲唔同嘅鱼类菜式🐟仲要款款都系唔同煮法,今次就叫咗比较少餐厅食到嘅黄鳝,以豉汁加入切咗件嘅黄鳝🥘同埋三色椒、洋葱一齐爆炒,镬气十足,黄鳝起码有十几件,件件都几厚肉唔怕腥,质地软惗带少少骨,𩠌饭一流🥢