2021-10-28
75年老店永华面家我就冇去试过 执咗之后而家以新面目登陆九龙湾😎除咗保留左佢哋嘅传统之外 仲同好多香港嘅历史品牌联乘菜式 充满香港情怀🇭🇰.📌棉棉西多士 $48呢款西多够晒邪恶😈佢同平时茶记嘅西多唔同 佢竟然系竹炭吐司盒🍞入面唔只花生酱🥜仲有好大旧棉花糖🤤棉花糖应该系自家制 有微微烧过 好似𝗯𝗯𝗾咁😍花生酱咸咸地再加埋棉花糖嘅甜 出奇地好夹 仲完全唔漏🤩用咗粗粒花生酱 有啲花生粒粒 再加埋软绵绵嘅棉花糖同松化嘅面包 成个口感好丰富 𝗯𝗮𝗹𝗮𝗻𝗰𝗲得好好👍🏻必试呀‼️.📌细鲜虾云吞面 $36嚟到紧系要食番碗老字号云吞面🤩虽然嗌咗细 但系都有四大粒好饱满嘅云吞🥟虾好大只鲜甜够爽口🦐云吞皮都唔会一夹就烂 果然老店 云吞坚高质😎个面完全冇碱水味 仲要好弹牙烟韧😚.📌公和荳品厂豆腐奶冻 $32系好出名嘅豆腐花品牌 不过我就未试过🙈豆味真系劲浓 好似食紧一旧凝固咗嘅豆奶🥛仲要超级滑嘟嘟🤩.📌甄沾记仙椰汁焦糖炖蛋 32同平时嘅焦糖炖蛋差唔多 唔会好甜 焦香味浓😋炖蛋唔会好老 都系好滑🥰仲多咗阵椰香味 几特别🥥.📌秘制上汤虾籽竹笙 $98面头啡色粉应该系虾籽?🙈但个汤真系几好味😋竹笙好索汤 但口感依然够
📌棉棉西多士 $48
公和荳品厂豆腐奶冻
📌甄沾记仙椰汁焦糖炖蛋 32
甄沾记仙椰汁焦糖炖蛋
📌秘制上汤虾籽竹笙 $98
面头啡色粉应该系虾籽?🙈但个汤真系几好味😋竹笙好索汤 但口感依然够爽口🤤系贵咗啲 但真系唔错🤫
秘制上汤虾籽竹笙
📌热奶茶 $20