2022-04-30 329 浏览
永华面家变永华日常🍜呢间有成70年历史嘅面档比敍福楼收购之后,就摇身一变,出左好多新奇配搭🤔假期去到餐厅门口都发现要等位,咁多人帮衬,中西新旧合壁之余究竟味道又如何呢?🧐❣️ 麻辣廖孖记腐乳芝士腊肠卡邦尼 配 永华净云吞($92)腐乳配意粉电视就听过,食都系第一次😂份量好多,但系腐乳同芝士捞埋一齐唔系好分到,不过辣酱都几惹味🌶同埋几辣😂腊肠唔算多🥲一个用老字号牌子打造嘅新式意粉,而我竟然食唔出𠮶啲味🤐唔知系咪辣味太重盖过哂啲味呢?加上意粉都系普通货色,总括嚟讲有啲失望😥🦐鲜虾云吞有三粒大大粒,虾肉爽口,呢个好食🥰❣️秘制上汤虾籽野生竹笙($98)去谭X食亲都要加竹笙嘅我,梗系要试下呢个矜贵好多倍嘅竹笙🤣🤣试一啖上汤,系几鲜味,但唔知系咪加左金华火腿丝,令到个汤偏咸🥲但整体唔错嘅🤗竹笙吸左上汤咬落去好juicy,竹笙口感又爽,仲带有少少虾籽味☺️但系98蚊得5条,真系矜贵左少少🥲❣️甄沾记仙椰汁焦糖炖蛋($32)呢个炖蛋味道几好,上嘅时候仲有盖盖住,但系唔知作用系咩😅因为都唔热嘅🥲虽然味道几好但焦糖因为冻左冇脆口感觉,椰汁味唔突出☹️我觉得食物上仲有好多改善嘅空间🥹即使有老字号嘅加持品质都未如人意
永华面家变永华日常🍜

腐乳配意粉电视就听过,食都系第一次😂
腊肠唔算多🥲

加上意粉都系普通货色,总括嚟讲有啲失望😥

🦐鲜虾云吞有三粒大大粒,虾肉爽口,呢个好食🥰

❣️秘制上汤虾籽野生竹笙($98)

但系98蚊得5条,真系矜贵左少少🥲

❣️甄沾记仙椰汁焦糖炖蛋($32)

虽然味道几好但焦糖因为冻左冇脆口感觉,椰汁味唔突出☹️

我觉得食物上仲有好多改善嘅空间🥹
即使有老字号嘅加持品质都未如人意😖发挥唔到crossover嘅惊艳🥶
有少少浪费左,感觉似烧鹅价钱席渣味道,唔知系当日出品唔稳定定系点🤔
未试过嘅可以一试✌️