2024-01-23
身为香港人应该唔少人听过君兰饼店依个名。 近日铜锣湾进驻左一间名为君兰面包厂既新式面包店, 据闻是君兰饼店的姊妹店 , 加入了新式元素与旧式传统面包。 抢眼的泥粉红色外表 相当吸晴同前卫。 作为一间加入咗新式面包元素嘅店舖里边卖嘅主打都系西式嘅面包同糕店,除左鸡批外 仲有牛角包、芝士蛋糕等 ,外表都相当打卡最后简左「提拉米苏小牛角」($22)size比一般牛角包细一半。卖点相信系牛角包加特别既口味 。除左提拉米苏外,仲有抹茶红豆、柚子蜜糖等口味。 味道方面 包既质地偏硬身,不够松软。 提拉米苏其实就系面既cream 牛角包中央都有cream 的 , 咖啡味其实都几重,甜度尚可接受。 个人黎讲 觉得其实唔太值, 一黎系唔够松软, 二黎系size真系太细😅 打卡一次就好 。个人感觉芝士蛋糕味道应该会比较吸引同性价比会较高 。 有机会会想一试
提拉米苏小牛角