2009-11-12
出左尖沙咀,等女朋友四围行,系亚士厘道睇下d餐厅,见到Jimmy’s Kitchen同La Teverna.两者同是老字号,一间好多人,一间好多位.最后睇完openrice就拣左前者.好elegant既旧式西餐厅装潢.谂起细个元旦去海军俱乐部既日子.星期日,set dinner系roast beef,唔太钟意,所以放弃左食set.女朋友想食牛扒,但系佢d dry aged好大份,成400g一份.最后唯有放弃appetizer同我最爱既洋葱汤.结果只order左一支Tuscany Chianti,一份dry aged既sirloin同一份pig’s knuckle.先上面包 – 个人认为一片好既面包系一间好既西餐厅必备的.要左香草蕃茄包,唔错.牛油都好香好滑.一路饮住酒倾计等main course,环境气氛都好啱撑枱脚.Pig’s knuckle – 好大份,皮脆肉嫩,唔太咸,跟薯角,唔系炸的,好食.Dry aged Sirloin – 大份到够两个人食,跟薯蓉,都ok啦.扒太厚,口感麻麻.见到有d人个main course可以跟Yorkshire pudding,好似好食过薯蓉.原本想
原本想食甜品,但个肚冇位.埋单唔驶一千蚊,ok啦