2017-12-15
出街食饭食得多,呢期仲密密打边炉,偶然都想食下「普通野」,星期日喺附近拎网上订嘅货,于是醒起呢间许荣记,早十几廿年前我都经常喺呢度食晏,因为当时公司喺附近,今日再黎,别有一番感触。同老婆黎到,佢第一次食。星期日下午茶时间,都唔算好多人,眼见反而有唔少外卖单。呢度主要食粉面,鱼片头、鱼蛋、云吞、贡丸等等等,亦都有客饭,例如牛什、牛腩、叉烧炒蛋呢啲,饭同面价钱差不多,咁因为人地都系做面起家。我地一人点左碗面,加碟菜,两杯柠茶,食左个快饭。鱼片头鱼蛋河老婆点嘅双拼河粉,好快上枱,其实喺太子区果边食呢啲粉面真系平好多,不过今日懒得行。河粉幼身,唔会太黏口,条条分明,加少少辣椒油,几好食。鱼片头同鱼蛋都几出名,片头正常厚度,真系几弹牙,鱼蛋亦都有鱼味,系潮洲式嘅白鱼蛋,一样咁爽云吞鱼皮饺面我点嘅都系双拼,云吞就中规中矩,鱼皮饺感觉好食过啲雪藏饺好多。面质因为我地都好快手影完相就食,都唔会话变到淋哂。
鱼片头鱼蛋河
河粉幼身,唔会太黏口,条条分明,加少少辣椒油,几好食。
云吞鱼皮饺面
面质因为我地都好快手影完相就食,都唔会话变到淋哂。