2019-11-03
东南亚既美食不外乎星、马、泰、越菜,系香港要接触呢d地道菜式绝对系话都无咁易,不过要如果你想试下冷门既老挝菜可能未必咁容易。所以我就专登揾埋朋友一齐去中环附近寻寻觅觅,终于比我揾到呢间「施心毕老挝餐厅」,而餐厅老板睇落成个混血儿咁,原来佢早就上过美女厨房既节目做客席评判,亦有「老挝王子」之称。集文武双全为一身既佢亲自介绍左唔同既菜式,够贴地无乜架子,抵赞!👇📌网状虾春卷 - $48/3件👉虾春卷系呢到必食之选,经油炸做得入口非常酥脆,外形有层网状包住,卖相精致,配埋鱼露一齐食,油腻感即刻无左。里面食到好显著既虾肉,唔错。📌嫲嫲鲜虾米脆 - $68👉面头有只大虾包别盖住一大块米脆,入口脆卜卜,索索声真系几满足,中间仲夹住块芒果仔,多左一份清新味道既层次。📌老挝酸肉肠 - $88👉同出面食到既肉肠有好明显既差别,而且老板话呢种酸肉肠系市面甚少见到,食落感觉系纯猪肉制造。夹杂少少脂肪,味道咸咸酸酸,啖啖肉汁涌出黎,我觉得呢个系必食推介。📌老挝猪肉碎包生菜 - $78👉生菜包永远既最佳拍挡就系猪肉,老挝菜亦都唔例外,佢地将猪肉碎炒得甘香微辣,再将生菜夹住一齐食,清新既口感再搭配惹味既猪肉,非常
不过要如果你想试下冷门既老挝菜可能未必咁容易。
够贴地无乜架子,抵赞!👇
📌网状虾春卷 - $48/3件
📌嫲嫲鲜虾米脆 - $68
中间仲夹住块芒果仔,多左一份清新味道既层次。
食落感觉系纯猪肉制造。夹杂少少脂肪,味道咸咸酸酸,
啖啖肉汁涌出黎,我觉得呢个系必食推介。
📌老挝猪肉碎包生菜 - $78
👉生菜包永远既最佳拍挡就系猪肉,老挝菜亦都唔例外,
佢地将猪肉碎炒得甘香微辣,再将生菜夹住一齐食,清新既口感再搭配惹味既猪肉,非常开胃!
📌香芒鲜虾米纸卷 - $58
👉再黎试下个经典既米纸卷,用鲜虾同芒果做馅料,里面摆满哂米粉,
再配搭切成丝既青瓜,点埋鱼露做成多重口感,相当好食!
👉当初睇到流心以为入面好似有蛋黄流出黎果只,实则系讲紧豆腐好嫩滑,
炸到表面香脆,但里面系好似蛋咁滑,呢个瞬间比我朋友扫哂,好好食!
▪ 劲谂sss女人 - $40
▪ 劲谂屎桥 - $40
▫ 见佢两杯野饮个名咁得意同抵死,黄色果杯劲谂SSS就系柚子味,几清甜,
绿色果杯屎桥就系班兰混合绿茶味道,好特别。