2023-05-15
🎯呢排频频同忌廉妹食饭,因为大家都夹到时间,又钟意食西餐,所以成为咗熊妹觅食新伙伴。而今次就嚟到位于旺角砵兰街新开嘅餐厅《Up a Notch》食熊妹同忌廉妹最爱嘅西餐薄饼意粉啦。📍餐厅环境好大,好宽敞,因为有半边有两层,变成另一边楼底好高,感觉好开扬,讲嘢都唔会有回音。🎤📍开放式厨房,可以睇到厨师用心制作。幽暗嘅灯光,晚餐时分嚟食真系另有格调。另外仲有一个bearbrick corner,摆放咗30只巨型bearbrick,好似去咗展览馆咁。🐻📍忌廉妹放工后当然好肚饿喇,话一只牛都食得晒。事不宜迟,即系要嗌嘢食啦。牛油果蟹肉沙律塔,$138📍熊妹同忌廉妹都系牛油果爱好者,即刻点呢个沙律塔开吓胃先啦。📌沙律塔大概有两层牛油果🥑,牛油果熟到刚刚好非常软淋,又未至于去到坏嘅质地变酸,面头一边有一堆蟹肉丝,同淡淡牛油果捞埋一齐食,更加调出蟹肉嘅鲜味,一担担牛油果摆入口,对于牛油果爱好者嚟讲,感觉真系好幸福。💕水牛城鸡翼, $68📍食完沙律就梗系食啲小食,叠下个肚先啦。📌唔好睇佢一兜仔鸡翼,份量都唔少㗎,入边起码有10几只,系单骨鸡翼嚟嘅。单骨鸡翼嘅好处就系一啖摆入口,咬完啲肉然之后完整一
📍开放式厨房,可以睇到 厨师用心制作。幽暗嘅灯光,晚餐时分嚟食真系另有格调。另外仲有一个bearbrick corner,摆放咗30只巨型bearbrick,好似去咗展览馆咁。🐻
📍食完沙律就梗系食啲小食,叠下个肚先啦。
单骨鸡翼嘅好处就系一啖摆入口,咬完啲肉然之后完整一条骨拉返出嚟,冇食一只鸡翼两边有骨中间又有肉食得咁论尽。
📌水牛城酱就系酸酸辣辣🌶,不嬲都惹味,炸粉唔算太厚,同鸡肉嘅份量差唔多,好怕食鸡皮嘅熊妹都会选择一啖摆入口,再拉返条骨出嚟,因为沾上水牛城酱的鸡翼真系好难抗拒。
📍太肚饿嘅忌廉妹话再叫多咗个小食,钟意食酸又钟意食虾嘅佢就拣咗呢款啦。
📌哗!都几大碟㖞有惊喜。忌廉妹未食就觉得好惊奇点解会摆粟米片?熊妹轻声同佢讲:「系蒜片!」
📌蒜片又真系炸得几薄,口感真系好似粟米片咁薄,不过系阵阵蒜香味🧄,同炒熟咗带点点辣味的虾球🍤一齐食,蒜片嘅脆加埋虾球嘅爽,口感味道配搭得非常之好。
📌拌菜仲有啲沙律菜同埋腌酸咗嘅洋葱丝,可以清一清蒜蓉嘅重味,非常贴心的食法。
📍忌廉妹最钟意芝士同埋蕃茄酱🥫嘅配搭,玛格丽特薄饼🍕绝对系佢嘅最爱。
📌《Up a Notch》的薄饼系主打自家手工制的,薄饼饼底系薄批,焗出嚟类似饼干嘅脆口。
📌玛格丽特薄饼红红绿绿,望落去已经好吸引,令人食欲大增。
📌饼底搽满适量的鲜蕃茄酱连一旧旧蕃茄蓉🍅,面头有一挞挞mozzarella cheese,仲有一片片九层塔叶,淡淡嘅芝士味连埋浓郁嘅酸甜蕃茄酱,加埋独特嘅九层塔叶香味,呢个就系玛格丽特用上简单嘅材料就可以食出最原始薄饼嘅味道。
📌熊妹再另外提议,其实薄饼加上tabasco🌶,可以同蕃茄酱底带出酸酸辣辣嘅效应,会释出另一层风味。
📌忌廉妹其实真系好爱好蒜蓉味嘅食物,所以点都要食呢个经典A.O.P意粉。
📌三粒完整嘅北海道带子两边煎香仲有黑椒调味带点脆皮,食落没有雪藏未,咬落肉质弹牙,啖啖带子肉好肥满。
📌干炒起嘅意粉阵阵蒜香味芬香扑鼻,又有一大堆蒜片喺面头,非常脆口,橄榄油嘅份量用得恰到好处,唔好食到成口油,意粉嘅熟度唔会过淋一pat pat,好有咬口,再带丁点辣味,呢款就系经典A.O.P意粉的味道。
📍嚟到重头戏嘅主菜啦,忌廉妹真系食量惊人,食咗咁多小食意粉薄饼都净系七成饱,咁要加埋个主菜就啱啱好啦,熊妹都系陪跑嘅啫。🏃🏽♀️
📌哗,一上枱,牛味好香🐮,试咗一啖汁,非常浓郁但唔会好咸,用慢煮方法熬出嚟嘅牛汁味道。
📌牛面炖肉切出黎有好多旧,起码六至七,每一旧肉煮得熟透,没有一点生红肉或者血丝,肉质非常软腍,啖啖肉咬落去仲渗出牛嘅肉汁,慢煮嘅工架果然非同凡响💪🏻,绝对系高级餐厅之作。
📌食西餐,熊妹都系想试吓西餐厅嘅咖啡之作☕️,当然就系以熊妹最爱的Flat white黎评审下啦。
📍奶泡层够厚,做出的3D拉花线条就愈实净,呢杯标准嘅叶型拉花,🈴格。
📍奶泡层的厚实🍼,再慢慢渗出咖啡嘅香味,然后再同淡淡的奶泡融洽,呢杯Flat white冲调得唔错!
📌比较养生嘅忌廉妹想饮热茶🍵,洋甘菊清新香味又可以解下食物的油腻。
📌茶壶好特别,上面一层可以比花茶浸泡住热水,过一阵可以按茶壶盖上面嘅掣,将浸泡好嘅花茶滴落茶壶下面然后再倒出来享用,咁嘅做法可以饮到每杯都好平均嘅花茶味,避免开头饮到浸得好浓郁嘅花茶味,或者最后花茶被冲淡后得返少少的淡味,设计得非常聪明嘅茶壶!
📍整体嚟讲,《Up a Notch》系一间好有气氛嘅西式餐厅,食物味道绝对有水准,环境气氛有格调,值得一提的系服务态度非常殷勤,店员会不断自动添水,见食客碟上面有好多虾壳或者残余食物,会好自动来换碟,而且会不断走来走去巡视食客枱面并收起已食完的𩠌碟,以免阻碍上下一道菜,服务真系一流,比得上高级餐厅嘅质素,今时今日除左高级酒店外,这样的服务真系好罕有,有些企系度吹水谈天说地,有些见你举手都视而不见,掂行掂过,而这里的服务真系🈵分,好适合一大伙儿过嚟食饭把酒畅欢,