2023-05-14
之前已经bookmark左呢间cafe好耐~今次同朋友黎就决定试试佢~((因为我突然好想饮朱古力😆 冇谂过呢间和风嘅文青cafe 竟然会开喺热闹嘅兰桂方area~完全系兰桂坊啲酒吧上面😌嘈吵中带一点恬静☺️然后佢嘅装修都比较和风同有啲昭和时代嘅feel😆成个vibe都好有复古气息~🐮澳洲和牛汉堡定食 $168呢个系店员/店主推介嘅~因为个set好特别,系有”一面二食”嘅concept~每个set都有整整一大碗嘅稻田乌冬,然后附上一碗关东煮同埋一碟酱汁同靓靓煎蛋~我地将乌冬一半浸左落关东煮,一半就加埋个酱同蛋捞黎食~关东煮整得好好食~ 个汤好清甜唔会太咸,然后入面啲料都好入味🥰觉得萝卜同炸豆卜/腐皮都入哂关东煮嘅味~然后捞乌冬就有啲特别,我以为系麻酱但食落比较似千岛酱/蛋黄酱,会有啲酸酸甜甜咁,完全同关东煮相反,比较醒胃~然后佢仲有个和牛汉堡扒~佢个汉堡扒一啲都唔会干,入面同加埋流心蛋令到成块汉堡扒都几juicy~ 食得出有和牛味但如果和牛味再重啲就perfect了((我系牛魔王啊🙈🍳玉子烧 $78超特别嘅玉子烧!🤩佢一黎嘅时候真系睇到我怀疑人生~第一次见雪菜+玉子烧呢个配搭~心谂:两样野
🐮澳洲和牛汉堡定食 $168
🍳玉子烧 $78
超特别嘅玉子烧!🤩佢一黎嘅时候真系睇到我怀疑人生~第一次见雪菜+玉子烧呢个配搭~心谂:两样野好似大缆都扯唔上㖞⋯⋯但系意外地match㖞呢两样野~ 本身我会有啲担心会唔会冇乜味,因为旧玉子烧入面冇料~但意外地好有味😍 食得出玉子烧用左鲣鱼高汤同葱花去整,所以已经好有味,加埋咸咸地嘅雪菜,成个玉子烧都几惹味~但又唔会过咸~会令人想继续食~🥰
🌙月亮与六便士 $88
呢个嘢饮味道有啲特别~本身以为好似affogato 咁,但佢底层系朱古力,然后上面系earl grey coffee,上面就唔系雪糕,而系一旧牛奶冰冰~之后再淋上expresso令到佢个味道层次比一般affogato 更加多~ 唔会好苦涩但又保留到earl grey味😚
💞敞开心扉的万宁药 $68
身为一个朱古力控真系大推呢个!😋超级超级浓郁同香醇嘅朱古力~上面有旧好特别嘅棉花糖,系摆左好耐都唔会溶嘅棉花糖😆 完全系一个比人打卡嘅野饮~朱古力上面有好多玫瑰花瓣,所以都几香玫瑰花味~肉豆蔻粉就直接洒喺朱古力上面~真系好有心思☺️
🍎经典苹果批 $48
本身想叫抹茶挞但系卖哂…🥲 不过苹果批都唔错~批边个皮好好食~ 然后苹果批上面有几块大大块嘅苹果,不过如果挞皮占多少少部份就会更加有口感~
最印象深刻嘅就系有一幅好大型嘅富士山壁画同埋有啲哥哥嘅poster~成件事真系好似返咗去一个怀旧年代咁~有啲后悔冇𠮶日着得怀旧少少,唔系嘅话就可以疯狂打卡lu~