2015-10-12
每天都有食肆开业、结业,你敢卖就有人买,话说有一段时期在湾仔附近上班,所以经常到兰杜街之焱川食好好食嘅鳗鱼饭,有时都会去对面荣式烧鸡扒,咁今晩下雨天经过湾仔谂住再去焱川怀缅下个鳗鱼饭,点之..............吓到我几惊青,最后原来只系搬咗去春园街,咁谂住行过去,点之行到浦和楼下,突然好大雨,但系点解浦和咁光猛?原来.......已结业,而家叫老爷点心,刚试业中,既然咁大雨,咁上去试下啦,可能系老天爷意旨呢?可能系试业关系,除我哋外,只有另一枱客,环境感觉舒适的,枱与枱之间不会太窄、又有单丁高枱位、又有梳化位等,相信老板都几钟意玩鱼虾蟹,眼见茶壸餐具除筷子外,连窗口玻璃全部都有印住「老爷」字样,甚至碟嘅设计系由鱼、鸡、虾、蟹图样围住中间有「老爷」嘅字样,而字样外系用一个类似两个金钱叠住,而看似一个葫芦,咁就成副鱼虾蟹了,不过只系我推测,亦无问店员属实与否,但是所有都见到花心思的。原来除了点心外,还有一些特色小菜,但价钱也不便宜,如果一班人来会比较化算,今晚只有2人,只好食点心,经理介绍了几款点心,而我哋又点了几款再加一盅炖汤。石斛螺头炖乌鸡($98),说真的,如果卖$58还可接受
姜汁撞奶冻,虽然好细杯,但坚系成杯仔都食到姜汁味,上面之碎啫喱已经食唔到乜味,唔系求其整的,奶冻够冻又算够滑,好食;杨贵妃甘露,够冻,食到系新鲜芒果、柚子,西米无黐埋一齐,椰奶及芒果汁份量做得不错。
老爷点心地址 : 湾仔兰杜街4号电话 : 2328 8938