同朋友出去食宵夜,好多时都拣呢间店,因为开得够夜,又冇咁多人,同女友Share完一碗「胜利牛丸」,本身谂住去食鸡粥,但实在太等人等位,又唔想等咁耐,于是就冇佢去食我同朋友们既宵夜饭堂「至友美点」。点心店咁岩果日做紧无线颁奖礼,同女友食住睇电视,比较晏少少既时间,差唔多9点先黎,所以都多空位。食物选择真系唔算多,一张双面餐牌睇哂,不过你想食既应该都会有,同埋呢到通常都整好放系热炉热住,所以一叫完野食就会有得食,茶位就$3/位。至友虾饺皇(特点) $20由于同一日早上我地两个已经食左烧卖,所以冇点到点心友必食既烧卖而叫左虾饺皇,有4粒,质素正正常常,虾都算弹牙,唔会霉。香芋鸭脚扎(中点)  $17鸡扎周围都有得食,但系鸭脚扎就唔算太多地方有,入面仲放左芋头同猪肉整成既肉块,鸭脚两只都咁大只咁靓仔,损脚都系损汁同个味为主而唔系多肉,呢个我觉得几抵食。凤爪排骨饭  $25几乎每一次黎都会点盅饭,而眼见亦都每一枱都会点一盅,虽然价钱其实相对上好似贵左少少,$25但系好细盅,不过前排天气冻,冻既天气之下再食盅热腾腾既饭真系好正,而味都系中规中矩,饭会比较稔左少少,硬身返会好咬口啲。蜜味叉烧肠  $

点心店

食物选择

至友虾饺皇(特点) $20
至友虾饺皇(特点)

香芋鸭脚扎(中点)  $17
香芋鸭脚扎(中点)

凤爪排骨饭  $25
凤爪排骨饭

蜜味叉烧肠  $19
蜜味叉烧肠

店员话系即整要等耐啲,但其实都唔洗点等,其他野食上完枱就已经有。食点心又点少得肠粉,呢度肠粉算造得几晶莹剔透,肠粉皮唔算太厚,食落唔会成口都系粉,不过有一个比较唔好既地方就系唔够热,食肠粉要热腾腾食先好食。

讲真,食呢间都系方便同埋唔算太贵,加上易揾位,你知依家元朗愈来愈多人,唔理系本身住系元朗入面家系游客,好多间依肆都要等位,所以有时会中意黎呢到食野,你话味道就真系唔好抱咩期望,因为佢大多数野食都系一早整定,个热炉又唔够热,所以啲野食上枱都系暖暖地唔算好热,唔好咁高要求,就系一间正正常常老式啲既点心舖啰~
2018-12-16
香芋鸭脚扎(中点)