2018-04-24
今日同个同事,埋头帮客人个app做 debug,做到5点几都未食野, 个同事见肚饿,叫我一齐出去揾食。由于我约左班旧同事放工落兰桂坊Happy Hour,所以我提议过老兰食日本拉面。一到老兰,我地比一间蓝色字招牌嘅铺头吸引。当然转plan B 食车仔面。 入面装修几简洁,不过最正系四面墙都装晒 USB 头,连power supply 都有,捧埋部laptop黎做presentation都ok㖞,哈哈。落单都系用剔剔纸,价钱由 1 𩠌 36 蚊到 5 𩠌 64 蚊,唔算太平,不过一定平过日本拉面。都系要自选面,汤底,配料。我剔咗5𩠌幼面,另加椒盐鸡软骨同埋Coke Zero,同事就要咗3𩠌菠菜面,椒盐烧卖同埋柚子茶。柚子茶原来唔系杯上,系胶樽上,同事话太细樽,唔够喉,唔太甜,几好饮。椒盐烧卖皮唔够脆,有点韧,比较失色。椒盐鸡软骨几脆口,味道都好正路,不过肥咗少少。我碗5𩠌面送到面前,发觉店家都几认真,连公鸡碗都系自家出品。幼面都算爽口,猪皮有咬口,猪肚猪肠干净无猪味,素鲍片有点韧,最正系牛腩,够味够爽。同事果菠菜面,佢话菠菜面好好味,不过甜酸斋太油腻,鲜腐竹好味,猪红无猪味,唔会一夹就散
椒盐烧卖皮唔够脆,有点韧,比较失色。
椒盐鸡软骨几脆口,味道都好正路,不过肥咗少少。
同事果菠菜面,佢话菠菜面好好味,不过甜酸斋太油腻,鲜腐竹好味,猪红无猪味,唔会一夹就散。
老兰食面多个选择,唔使次次都系食拉面啦!