9月21日, 观塘呢个工商业混杂嘅区域, 有唔少平靓正嘅小店~ 就衬今日呀比嚟揾我食饭, 我就带佢嚟藏身观塘广场隐蔽角落, 一间全店弥漫住一阵羊臊味, 主要售卖羊肉汤米线嘅云南阿老表嚟试下!::: 黑山羊汤锅米线(净瘦 细碗) + 冻咖啡 ::: $29 + $5羊汤锅米线有大细、净瘦或带皮之分~ 基本上叫细碗其实都已经好大碗, 足以比得上出面普通米线舖份量. 而净瘦同带皮嘅分别就系瘦d汤头少油d同有皮汤头会油d同臊味重d之分~ 咪睇成碗米线好似好斋得d羊肉片同米线加把葱咁… 其实汤底味浓郁, 羊肉有咬口, 加上米线够弹牙~ 材料简简单单已经够晒满足!冻咖啡啡味好浓, 奶味较薄弱, 有几啖有少少涩, 不过叫做ok啦~ 同埋好大杯!::: 黑山羊汤锅米线(带皮 细碗) + 冻奶茶 ::: $29 + $5呀菲叫咗净瘦, 我呢d钟意少少肥嘅就叫个带皮, 其实感觉上2种唔会太大分别, 带皮嘅又唔会十分肥, 只系多咗一层外皮夹住好少嘅肥膏~ 食落真系臊味十足, 系食过咁多羊以嚟最臊嘅一次, 不过又好好味, 有一种大自然嘅味道~ 食食下见人要求要炸菜, 原来佢地都好好人可以另外要一碟炸菜, 少

呀菲叫咗净瘦, 我呢d钟意少少肥嘅就叫个带皮, 其实感觉上2种唔会太大分别, 带皮嘅又唔会十分肥, 只系多咗一层外皮夹住好少嘅肥膏~ 食落真系臊味十足, 系食过咁多羊以嚟最臊嘅一次, 不过又好好味, 有一种大自然嘅味道~ 食食下见人要求要炸菜, 原来佢地都好好人可以另外要一碟炸菜, 少少辣少少咸, 加落去好清嘅羊肉汤底度可以吊下味~
冻奶茶嘅茶味够, 奶味香浓, 加$5就有好抵~
其实阿老表除羊肉米线之外亦有其他少量配料如鸡肉、贡丸、牛丸、墨鱼丸等选择, 另外亦有一、两款小食提供~ 不过基本上嚟亲嘅人都系嗜羊之人, 九成以上食客都会食羊米线, 所以次次lunch time未行入舖都已经闻到一大阵羊臊味~ 怕食羊嘅朋友都真系避得就好避… 记得阿老表啱啱开𠮶时仲有羊眼、羊尾等冷门羊杂供应, 真系名副其实一间黑山羊专门店! 最搞笑就系有个鬼佬老板做收银, 开头佢连钱都好似未识数咁, 不过慢慢都越做越好~ 希望呢间特色小店可以一直做落去啦~
2012-09-21
  • 黑山羊汤锅米线