2014-07-10
老豆钟意食中菜,之前经过Habour 嘅美中鸭子几次都话想试,奈何门口等位嘅人仲多过里面食紧嘢嘅人。所以今日突登早少少收工去攞位先!6点半黎到,老豆好快就黎join 我一齐等位,店外可见到片皮过程,老豆变左个小朋友咁,眼甘甘咁望住… 紧系啦,肚饿丫麻!7时入席,等埋老公同埋妹妹,呢个时刻紧系帮啲靓碗碟影下相啦。美中鸭子铺位前身就系Ricepaper, 店内同以前一样都系超大,对住海景,配埋新装修好有格调呀。呢度系唔serve 水架,叫茶都系一人一份咁order,想要多个杯都唔可能,除非比多份茶钱啦 五十几蚊,好唔抵呀。老豆都教落要有衣食,一人一壶茶真系有啲浪费,所呢我地order 左2人份 (即系一壶两杯),呢壶玫瑰花茶… 成旧水架啦!水滚茶靓,呢壶茶有饮上引嘅感觉,在等食前,已经refill 过两次水啦!话咁快就上菜了,老公傻左点左劲多嘢食!!1. 鸡丝粉皮酱汁味道效得好,咸甜融和,粉皮软滑,不会太爽或太硬身。而青瓜丝的长度更令我有开眼界,从来青瓜只是鸡丝粉皮中的陪衬,今天可当主角了!2. 填鸭半只在外,很少有机会吃到少分量的填鸭吧,这里的分量最适合小家庭,加上流量大,要大份或少份都
6点半黎到,老豆好快就黎join 我一齐等位,店外可见到片皮过程,老豆变左个小朋友咁,眼甘甘咁望住… 紧系啦,肚饿丫麻! 7时入席,等埋老公同埋妹妹,呢个时刻紧系帮啲靓碗碟影下相啦。
呢度系唔serve 水架,叫茶都系一人一份咁order,想要多个杯都唔可能,除非比多份茶钱啦 五十几蚊,好唔抵呀。老豆都教落要有衣食,一人一壶茶真系有啲浪费,所呢我地order 左2人份 (即系一壶两杯),呢壶玫瑰花茶… 成旧水架啦! 水滚茶靓,呢壶茶有饮上引嘅感觉,在等食前,已经refill 过两次水啦!
话咁快就上菜了,老公傻左点左劲多嘢食!!
1. 鸡丝粉皮
酱汁味道效得好,咸甜融和,粉皮软滑,不会太爽或太硬身。而青瓜丝的长度更令我有开眼界,从来青瓜只是鸡丝粉皮中的陪衬,今天可当主角了! 2. 填鸭半只
在外,很少有机会吃到少分量的填鸭吧,这里的分量最适合小家庭,加上流量大,要大份或少份都不同预订。 有人追求皮,我就比较喜欢吃肉的部份,鸭肉不是超滑的那种,但已经够满意,加上酱汁及葱可以不停refill, 我认我包配菜比包鸭肉更多。 3. 风沙鸡
鸡肉真的很嫩滑,干蒜炸得很香脆。鸡皮很薄亦不肥腻,怕肥的我也吃了好几件喔! 4. 窝贴
没有香煎风味,其实只是饺子,有点普通,可以不试。 5. 担担面
这个面分量很少,4个人只分到每人一啖。担担酱系另上的,不太好辣的要小心分量因为个酱都几辣架,不过就超野味!!老爸超好呢个酱,仲用左只饺子(窝贴) 黎"洗碗" 添,哈哈哈! 6. 糖醋小排骨
本身唔系太好猪的我,虽然只系试左一块,但都已经好满足,排骨非常入味,连肉入面都有糖醋味,个汁酸咪咪的… 只不过对我黎讲就咸左啲啦… 7. 茶树菇三椒爆炒猪柳
2个字… 爆咸!!!所以呢碟比老公打包左返屋企,第二日用黎炒饭,乜都唔洗加,原来仲好味呀!!! 8. 马兰头素千卷
呢碟唔系太受欢迎,因为我家的2个大细路唔钟意阵青菜味,最后得我同老豆两个人食。清清淡淡,感觉似麻油炒过的豆苗再用腐皮包住,其实都唔差丫。