2017-10-09 1266 浏览
8-10-2017(农历八月十九)老豆生日!拜佛多年既佢,食菜多过食肉,咁同老豆庆祝生日,唔洗讲都知一定系食素啦!所以今晚呢餐素,我个肥仔实唔多岩食😂食得素我就绝对系食【大自然素食】,仲系食尖沙咀呢间,一黎好食!二黎自己系旧员工,当然要支持旧老板啦!🤣上星期我一早已经Book 左今晚6:00pm(10位),一家人食饭最重要系乜?好食?呢个当然啦!但好食既大前提系要一家人齐齐整整咁坐低一齐食饭,咁先至最重要嘛🤗次次食亲大自然都一定系我发板话事,食乜都系我决定,今晚同样唔例外!因为同老豆庆生,紧系点多啲野食啦!人多可以点多几款,食多几款嘛⋯⋯今晚真系点左如下美食😋牛油果多士~香浓既酱铺上脆口既多士,超级好食!肥死都抵,多士系每次必食👍沙嗲羊肉串~仿真度应该好高!因为未来弟妇话食到肉味🤣呢个串烧轻食几好,一粒粒,沙嗲够惹味😋芥末云耳~我个人嗜辣,当然最捧场啦!饭前小菜开开胃😋霸王西施~冻豆腐!但豆腐面有紫菜同素肉松,同埋个汁好好味,好快已被清碟😍厚烧玉子~其实即系蛋啦!呢个不太特别,纯粹叫比小朋友食,但系份量少左啲咁啰,得四旧咁少😅姜汁有机豆苗~我最爱😍一个人都可以食得晒,生食就麻麻地,但炒
8-10-2017(农历八月十九)

今晚真系点左如下美食😋

牛油果多士~

沙嗲羊肉串~

芥末云耳~
我个人嗜辣,当然最捧场啦!饭前小菜开开胃😋

霸王西施~

厚烧玉子~

姜汁有机豆苗~
我最爱😍一个人都可以食得晒,生食就麻麻地,但炒熟后就一流!正正正👍

榄肉干扁四季豆~
家姐最爱!又系必点之选,味觉较浓,但极好送饭!如果多啲豆再少啲素肉仲更加正😍👍

乳猪挂包~
哗!最最爱😍😍呢个乳猪挂包,人少就唔岩食,因为怕食饱都食济,人多就唔叫唔得!一块热辣辣软熟既白包,打开佢放上一块素乳猪,一片青瓜,再抹上乳猪汁,包番块饱,一啖咬落去,唔⋯⋯⋯无得输!我个仔食左五件乳猪挂包呀!一份得8块,我点左2份,我都只系食左一块咋😔

玉子豆腐粟米粥/南瓜杂菌粥~
叫左一锅大既粟米粥,其实都只系够4人份量咋!呢个粥我一向劲钟意食,特别系每当我病紧或刚病完一定黎食,贪佢有料又有味,😍今晚另外仲有点左南瓜什菌粥,味道都唔错架!不过今晚南瓜唔够林身,爽口南瓜唔多受人欢迎😅

黑松露牛油果炒饭~
以前我超钟意食呢个炒饭,饭食得太多好易肥🤣不过耐无食今晚点都要食吓既,我仲以为中国人都系比较(凑米气)点知家姐食白饭,其他人无饭瘾,我直接打包返屋企自己慢慢叹🤗

加州卷~
A货寿司!用红罗白碎扮鱼子粒,呢个有谂头🤣呢个不过不失啦!都系上主菜前纯粹摄牙😂

特别要赞:今晚糖水紫米露,超正!连唔食甜既我都成碗食晒👍
特别劲赞:多年黎!呢度既自制素XO酱系超好食!劲好食!😍

其实仲有几款菜架!不过相片上传有限,唯有下次再介绍啦!今晚呢餐$1600有找,我地4兄弟姊妹,老豆生日就紧系除4啦!每人都只系$400,抵食到烂👍👍👍

牛油果多士
沙嗲羊肉片