2018-08-07
本身我对炸野一直又爱又恨,因为怕热气,而且通常岀面食既炸浆厚得黎又无味!但炸野的确香口,令人禁不住食唔停口😻系女朋友介绍下,就开始对百利来上瘾。由百利商场细舖到今日落户元朗,我地俩口子有时间就会去探下老板娘同埋好多我地必食必饮既wishlist!!其中我自己最爱就系佢地碗足料花胶翅☺有鸡丝、花胶、冬菇、素翅,每次一座低都会order一人一碗,加埋麻油,香醋,真系食到Lam lam脷👍🏻另外,我自己好钟意食煎酿三宝,呢到既鱼肉份量非常足秤,切碎左既香葱,完全唔腥!有云吞、茄子、青椒,等你一次过试晒唔同口味👅女朋友就最爱佢既炸烧卖,百利来自家制辣酱真系非同凡响,虾米仔鱼仔炒得好香脆,加埋菜莆,每次都要问老板娘拎多d先够食。讲返佢既炸烧卖,炸得外脆内软,唔系d死实面粉质地,难怪每次嗌8粒,都仲想encore啦😋炸豆腐同炸墨丸都系每次必叫,豆腐炸完依然保持豆香软滑,加埋啲蒜蓉,真系好味到呢!另外一定要介绍佢地既果汁😻食完咁多炸野,饮埋佢地既自家制果汁,即刻好似无咁热气咁。百利来会有好多估你唔到既配搭,就好似红火龙果菠萝,苹果桃,雪梨荔枝等等..十几蚊支真系好过去便利店买防腐剂添加既饮品啦!写完
写完呢个食评,令我又好想再走入元朗揾阿靓开餐喇👅👅