2020-11-27
想同朋友喺尖沙咀食饭,朋友上网睇咗一阵就book咗呢度,一来系黄店,二来地点方便,价钱又OK。到咗食饭当日,朋友早咗到,因为只系六点,餐厅当然冇问题。我坐低咗之后,大家一齐睇Menu谂吓食乜。食物选择都算多,价钱都好公道。系呢个时候有位长头发扎马尾,着短裤嘅waitress 行过,朋友问佢可唔可以要住两杯水先,Waitress 答话佢’ 只系有distilled water‘ 。 即系只有收钱嘅水。我同佢讲,其实想要杯热水,waitress 立即黑面,转头真系只浸左一杯热水,放喺枱嘅角落头就行开咗。我同朋友立即侧目,而家经济环境咁差,分分钟因为疫情太严重下星期又唔可以做晚市,竟然仲有餐厅嘅员工态度可以差到咁样。再者,我哋都系因为黄店所以过嚟支持下,冇谂到而家咁多人失业,原来仲有人系 ‘唔忧做’。因为我同朋友都唔算大食,只系叫咗两个主菜、一个配餐汤沙律,再加支啤酒。喺点菜嘅时候,我哋见餐厅冇乜人,要求坐张大啲嘅枱。服务我哋嘅应该系餐厅经理,一位年纪比较大嘅男士,态度非常好。之后亦有另一位长发waitress 态度亦好好。本来朋友好想即刻投诉,但我哋最后都系忍住左,始终食物仲未嚟,我唔想俾
本来朋友好想即刻投诉,但我哋最后都系忍住左,始终食物仲未嚟,我唔想俾人加料。
先上嘅系三文鱼扒,亦都系由𠮶一位冇礼貌嘅员工拎俾我哋嘅....真系完全冇讲嘢就咁拍一声摆喺枱面就行开。
两份主菜,三文鱼扒同pork belly。两样都煮得好好食,特别系pork belly, 外面比较少见嘅菜式,皮同肉都好香脆,分量亦好足够。三文鱼扒相信系煎完再焗,鱼皮好香脆。
大概7:45pm, 突然有waitress 好有礼貌咁同我哋讲 ‘因为限聚令,我哋8:00你张枱又有Booking⋯⋯‘。我明白佢意思系想我哋埋单,香港租金咁贵,生意难做,当然理解,但同限聚令有乜关系?而且我哋订枱嘅时候餐厅员工亦都冇提过。
最奇怪嘅系讲呢句说话嘅员工好有礼貌,我拎过去望一望先发现原来系之前𠮶一位好冇礼貌嘅waitress。由于态度180度改变,餐厅里面灯光亦比较暗,我有问我朋友到底系唔系同一个人,答案系。
其实餐厅食物质素同价钱都唔错,如果净系计呢两样嘅话我会再返嚟帮衬。但呢一位员工嘅态度实在令人咋舌。
老板到底知唔知道有一位咁样嘅员工呢?