2023-01-02
海 三碗面 📍尖沙咀金巴利街1D-1L号地舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━比呢间老板亲自煮面嘅面店吸引咗好耐 呢度汤底系冇味精 仲用咗出面少见嘅伊面做面底😲𠮶日平日夜晚六点几嚟 最后都系七点几先入座 入座大概再等十几分钟就有得食 留意返赶时间就唔好嚟啦 同埋记得带现金❗━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍜 海虾浓汤Roast Beef伊面▶︎ 虾汤伊面 洒上樱花虾干同葱 另外配上炙烧牛肉 ▶︎可以亲眼见住老板煮面嘅过程👀 首先老板会现切牛肉 摆落细碟度 跟住撒盐同油 然后炙烧到变色 加葱花 再烧多次 再加樱花虾干 跟住就会去煮面 大概几十秒就捞出嚟 最后为面加上浓汤 再略略烧返热牛肉 ▶︎ 牛肉上台有好香嘅炙烧味 不过觉得唔够热🤔 牛肉系有嚼口嘅 半熟不过有啲地方会有筋所以有啲难咬🫣 第一啖觉得偏咸 之后就还好👌🏻 有淡淡胡椒味 ▶︎ 伊面比较软身 个人比较钟意有咬口啲嘅面🤫 不过几挂汁同入味🤤 面嘅分量偏少 食完有意犹未尽嘅感觉🤫▶︎ 几钟意𠮶汤底 虾味几出同唔会好咸 加上樱花虾虾味更浓郁 食完真系唔会口渴🤩 好味指数:●●●●○━━━━━━
📍尖沙咀金巴利街1D-1L号地舖
🍜 海虾浓汤Roast Beef伊面