2018-06-28
朝早有客来睇厂,老顶谂住个客睇完厂就同佢食饭再摸摸底,挖生意,点知个客唔领情,搞到条预先订咗嘅生猛石蚌和花蛤无人问津,变咗益咗我哋做o靓嘅去食。未够十二点,我哋就跟老顶车,飞车去鸭脷洲街熟食市场,𠮶度得番一间开档 (可能系休渔期关系),中午时间,特别好生意,相比我哋厂就拍晒乌蝇,我哋老顶一片愁容。天气热,坐低就整枝樽装可乐解下暑。然后睇下有咩好食,氹下老顶。先来个招牌菜柱侯牛腩。好腍,不过咸咗D。另一个招牌菜系三宝,即系炸鱼皮、炸鱼片头和炸云吞。碟头大非常大,食极都食唔晒。点沙律酱或甜辣汁来食都几好食。条鱼系新鲜石蚌,用嚟清蒸,唔知系咪客人多的关系,舖头兼顾唔切,蒸得太熟,嘥晒条鱼,老顶好唔 happy。再嚟系盐油水煮花蛤粉丝底,撞鬼! 又系熟过头,老顶对眼厉住我哋,我哋都唔知讲咩好,我哋两个知“订”,唯有夹手夹脚队晒条鱼和碟花蛤。最后,惊老顶肚饿,叫番碟肉丝炒面俾佢顶肚,佢食咗两啖,大赞好食,佢当堂笑番晒。
天气热,坐低就整枝樽装可乐解下暑。
然后睇下有咩好食,氹下老顶。
先来个招牌菜柱侯牛腩。好腍,不过咸咗D。
点沙律酱或甜辣汁来食都几好食。