2023-09-09
今日星期六由于公司都多嘢做所以一朝早已经开工,不过我呢的work-life balance嘅点样都要休息下,收工后都系一如以往咁约朋友打波,话晒依家玩得都买少见少,所以都要好好珍惜。呢度始终系讲食嘢嘅地方,所以都系讲下今日食咗啲乜嘢,打完波之后大家都各自离开。由于今晚一个人食,返去途中经过吴松街见到间新派个名又几得意铺头叫做「老点厘」既车仔面,咁耐无食车仔面心思思梗系要帮衬下啦。入到舖头见下午茶时间未算好多人,揾到个靓位再睇下餐牌, 呢间餐厅主要都系做车仔面,除此之外都有啲小食都几适合大人细路,车仔面款式都有三十几款,望咗一轮之后嗌咗四款𩠌:云吞、牛腩、牛肚同埋猪肠,呢几样都系我食车仔面其中必食几款,另外小食就有炸鱼皮同埋墨鱼春卷。落单时候店员都有提议我可以试下杯新款薏米菠萝冰,消暑一流~~~等咗大约十分钟左右,所有食物都陆续上枱啦~ 上枱啦~ 首先就系呢碗四𩠌车仔面, 佢嘅份量都正常而摆碟都精美,每款食物嘅份量都算好足够,喺其他嘢上枱前就试一试个车仔面先,云吞馅系猪肉,入口好新鲜而且大大粒非常饱满。牛腩卤得好香肉质亦鲜嫩,同出面嘅牛杂铺有得媲美。到呢款牛肚,佢个牛肚系我最钟意嘅毛肚
入到舖头见下午茶时间未算好多人,揾到个靓位再睇下餐牌,
炸鱼皮
猪肠
炸鱼皮
墨鱼春卷
菠萝薏米冰
可以一个人静静地享受下午嘅宁静,加上一餐丰富嘅车仔面,果然写意,埋单都系百二蚊左右。