2018-11-04 372 浏览
成日行街食饭唔系老铜就油尖旺,你唔闷我都闷啦,友人今日就sd左个post比我,话去食老挝皇帝餐㖞!系咁既,呢间餐厅既老板Justin系老挝皇族既亲信既后代,耳濡目染下,老板细个就学识点煮老挝菜。老挝,姐系寮国,系缅甸同越南附近,系一个佛教国家,之前比法国占领过,系法国殖民地黎。(补充反,老挝,bno or特区护照都要签证的,但去中环就唔洗既)我地搭lift上到黎翡翠中心既4楼,见到个门口个waiting area好colourful,餐厅内部用左不锈钢既枱,同木既櫈,系香港既餐厅就比较小呢d配搭,好似置身于异国咁。菜式方面,就著重于香料既味道,冇泰国果d咁浓烈,会温和d咁话,咁我地就一于try try佢。餐牌都几多选择,我地叫左几样,包括: 施心毕猪肉炸春卷($38)Sisombath Netted Pork Spring Roll用咗网状春卷皮,口感比普通春卷皮更脆,值得一赞嘅系,个面炸得好干身,一d都唔油!而入面既馅料系猪肉碎,咸咸地都几好味。点返酸辣酱,包埋生菜食,一脆一软,非常balance。是拉差牛油鸡翼($48)Sriracha Butter Chicken Wings鸡翼

施心毕猪肉炸春卷

施心毕猪肉炸春卷($38)

是拉差牛油鸡翼

是拉差牛油鸡翼($48)
Sriracha Butter Chicken Wings
鸡翼专登拆成单骨鸡翼,方便食用。食落个面就甜嘅,带有糖胶嘅口感,但肉质又带微咸,原来系加入左是拉差酱炸香,唔怪得咁惹味!真心推介!

老挝扎肉米纸卷

老挝扎肉米纸卷($48)
Laos Pork Sausage Rice Paper Roll
米纸比一般越式米纸厚,但较落口感更厚实,米味亦比较浓郁。里面包有米粉、蔬菜及扎肉,蔬菜食落几清新,无青草味,点埋个特制芝麻酱,好夹!

老挝海鲜100%全米汤粉

老挝海鲜100%全米汤粉($88)
Laos Seafood Soup
比佢吸引嘅原因系佢用上100%全米做嘅米粉,系老挝出品嘅米粉,比我地平时食到嘅更挂汤,食落亦比较饱肚。汤底饮落都几浓郁,原来用左牛骨、香茅、八角、绿豆蔻等等煲成,唔怪得咁有风味。至于配料都丰富,包括鱼饼、墨鱼、鱿鱼、豆卜、大虾同虾片,非常足料。

老挝咖啡

老挝咖啡($17)
Laos Coffee
黎到个样非常似越南咖啡,都系滴漏形式上枱!但最明显个分别系,越南咖啡会落炼奶,味道偏甜,相反呢个就黎得比较清,咖啡味唔算浓,斋啡都几易入口,几特别嘅体验。

荔枝梳打

荔枝梳打($24)
Litchi Soda
饮落比想像中淡身,荔枝味不太浓,但系清清地,食完d味浓嘅野又几岩嘅!

总括黎讲,性价比非常高嘅老䙤餐厅,位于中环区,味道高质素之余,价钱都好大众化!而且餐厅环境好宽敞,坐得舒服,几适合同朋友倾计聚会。
2018-11-03
施心毕猪肉炸春卷