2014-12-13
刚刚仲烦咁今年圣诞食乜好,点知打开报纸就介绍呢间餐厅。见系太子近我屋企,又唔贵,今晚就去试下,去到餐厅门口,已经有十多人排队,门口仲写住前金凤班底主理,虽然唔知道金鳯系乜,但都应该出名,系门口睇到餐牌,都有好多选择,等了十多分钟,就有位。入到去坐低,环境ok,唔会好大烟,又唔臭,坐低就叫左个罗宋汤,因为见到呢度啲罗宋汤系攞奖嘅,餐汤同餐包好快就到,经理问我食乜野,介绍我食新出品,安格斯西冷,我要了七成熟。个餐包热辣辣好软熟好好味,罗宋汤酸中带甜,小小辣又香又浓火侯十足。👍牛扒到了,铁板上,要了黑椒汁,家汁时(渣渣)声,一阵烟,别有一番风味,黑椒汁香气扑鼻,未食已经流口水,牛扒有薯条椰菜喺底,份量十足,切开牛扒,刚好七成,有肉汁,有咬口,唔会太个霖,以百多元有这样水准,认真超值。最后到杯餐茶,要了冻柠茶,比很多餐厅水准高。之后仲睇到有黑豚食,下次再来试,下餐最平$68啱晒我地呢d大众化街坊去食,最后知道个经理,人人都叫佢大家姐,俾钱时仲请我食糖,下次食扒我都会揾返大家姐啦。😁最后一提,食扒可以加蒜蓉,要加两蚊,但唔好悭呢两蚊一定要加,加左真系好味好多。知道圣诞佢地有圣诞大餐,都系百零蚊
点知打开报纸就介绍呢间餐厅。
最后到杯餐茶,要了冻柠茶,比很多餐厅水准高。
最后一提,食扒可以加蒜蓉,要加两蚊,
但唔好悭呢两蚊一定要加,加左真系好味好多。
知道圣诞佢地有圣诞大餐,都系百零蚊,
到时我一定会再来吃。
题外话/补充资料:
餐厅以一家人经营,令人十分有亲切感