2022-12-14
每年嘅12月除咗系🎄圣诞节之外,重系我嘅生日🎂,今年老公就book咗喺Soho嘅Canelé同我预祝💕好多谢老公为我拣咗呢间餐厅❤️因为呢度嘅环境同食物质素都好高,好有喺外国嘅感觉😻环境Canelé有2层,地下𠮶层系酒吧🍷,2楼系餐厅。2楼嘅装修同布置好浪漫,好有情调,非常啱couple去食🫶🏾食物Drinks ($128)我哋首先叫咗2杯cocktail - Provence Perfume + Taro Tower饮💖呢2杯饮品整得好特别同好有心思,前者嘅薰衣草味好香,后者嘅芋头同乳酪味都好重💜Dinner setCanele提供2款dinner set ⭐️Appetiser (Homemade Sourdough)呢个酸种面包出面个皮好脆,好似法包咁,入面就好松软,同埋酸酸地😍⭐️Appetiser (Classic French Chopped Salad)个沙律有红菜头、蕃茄仔、生菜等等,再捞埋d胡椒、醋同橄榄油,食起上嚟零舍开胃😚⭐️Main + 无限添吃薯条 & 薯菜Grilled US Black Angus Sirloin $388 per person呢块安格斯牛扒真系好
食物
Drinks ($128)
Dinner set
Canele提供2款dinner set
⭐️Main + 无限添吃薯条 & 薯菜
呢块安格斯牛扒真系好高质😛 佢系重10安士的烤美国黑安格斯西冷牛扒嚟👅佢个肉质好好之余,块扒又煎得香㖞👍🏾连d薯菜都好好食,而我就最钟意食个南瓜,因为佢又甜又香
⭐️Whole Boston Maine Lobster $448 per person
我老公最钟意食🦞,连佢都赞不绝口呀😌呢只美国缅因州龙虾好大只,肉质又好弹牙,食得出系超新鲜😻$448嚟讲一d都唔贵
⭐️Dessert
Signature Chocolate Soufflé with vanilla ice cream $88 +
Homemade Yuzu Cheese Cake with vanilla ice cream $58
Canelé唔单止热食出色,连甜品都非常有水准🤤
首先个云呢拿雪糕系好似Movenpick𠮶只咁,入面有d云呢拿籽,个底重有d焦糖脆饼碎🍪
个朱古力疏乎厘系选用72% Valrhona黑朱古力制成的朱古力🍫所以味道偏浓同苦苦地,好正❣️
而个柚子芝士蛋糕🍰嘅柚子味好重,佢系用日本忌廉芝士加柚子汁制作自家制嘅柚子蛋糕嚟
最后餐厅𠮶名 — Canelé可丽露,都做到外脆内软,焙茶味又浓💓
餐厅其实重有户外嘅位置,不过因为当日落雨🌧️,所以就无开。如果好天☀️嘅时候出去食,应该都会好正💖
圣诞仲未谂到去边庆祝嘅Couple,我强烈推介呢间餐厅俾大家