2008-12-31
湾仔利苑曾是我的饮茶首选,每星期六都同太太一同来饮茶。每年圣诞亦都会同家人一同在此食晚饭。今年圣诞一行8 人订左枱8:00钟,都要等15分钟先有位。这间酒家装修后比以前光猛,但枱与枱的距离比以前窄。预订了例汤,千业豆腐同过桥象拔蚌。系d咁既日子如果唔一早订定,一定无得食。另外再order左茶香鸡,蒜容豆苗,东山羊煲,海山骨(好似系咁既名)。过桥象拔蚌见人地食得多,自已都未试过。期实系用d热鱼汤淋上去D象拔蚌到、再加芽菜、油炸鬼。象拔蚌无相象中鲜甜,唔知是不是比D鲜甜既鱼汤抢左D味。成为$680,叫做试过,不过下次应唔会再叫。东山羊煲 – 这个最掂。同一般酒楼羊腩煲D羊腩碎湿湿唔同,内有10数块成人手掌咁大片既无骨羊腩片, 又软又入味,YUMI千业豆腐同海山骨(应是虾酱南乳炸排骨), 以前食过,水准依以咁好。茶香鸡虽然好味, 但SIZE非常细. 当日应该用冰鲜鸡, 因为无活鸡卖MA, 你唔减价都应该比番只大D既我啦,冰鲜鸡平好多WOR服务水准比以前差了,可能因为人多关系。饮完汤,45分钟后先有𩠌黎,叫8个白饭又失踪………。埋单$2000。