2012-12-26
圣诞节,一个好值得出街食野既日子,妈咪话想食扒,但系佢25号朝早先讲食乜,仲要只系要去旺角食,哗....好难啫,一谂起当然要openrice search search啦,一揾之下,由于妈咪话请,唔想食得太贵,一见已经揾到间之前见个同事食既一间房,天机栈扒房,我就要睇下有几栈。响冇book枱既情况下,7点3去到,家姐要我去攞位先,一谂已经好有难度,咁既日子都冇book位,睇黎都系凶多吉少。Receipt姐姐解释夜晚8:30后已经full book冇位,如果人齐可以即入8:30pm交枱,但系同屋企人商量完未必得,receipt姐姐好好人话最迟9:00pm交枱,好友善,service好好,呢个要值得一赞。7点45分家人到齐,Menu上已经有好多款圣诞大餐俾人客选择,妈咪请,唔可以食得咁贵,最后我叫咗个白酒煮青口意大利饭,妈咪有少少病病哋,食咗个微辣既蕃茄大虾通心意大利面,而家姐本身想拣食生蚝,但食蚝冇餐,最后冇叫,食咗个唔记得叫乜名既普通牛扒,家姐叫咗7成熟。好快已经上头盘,先黎个沙律先开一开胃,个沙律ok,d菜唔够fresh,以呢个价钱唔要求得咁多。跟住已经有包食,包完全唔够热,所以出黎
好快已经上头盘,先黎个沙律先开一开胃,个沙律ok,d菜唔够fresh,以呢个价钱唔要求得咁多。跟住已经有包食,包完全唔够热,所以出黎当要系一旧好硬既包,呢d都一般,唔写咁多。
接著落既系个汤,今日有2款汤拣,南瓜汤同杂菜汤,妈咪拣咗南瓜汤,我同家姐拣既系杂菜汤。妈咪话个南瓜汤同出面既唔同,少少甜,又唔会净系得汤。我当然立即试下个杂菜汤啦,咪就同一般冇乜分别,但系真系足料,唔系汤多,唔同既菜,再加少少肉粒,加埋汤本身应有既酸辣味,汤的确唔错。
上完个汤,当然去到个main course喇,妈咪亩于唔食得酸辣,就同我交换咗个意大利饭食。先讲佢食既饭先,好少听到妈咪话个d青口好食(除咗佢自己煮之外),细细只再加上少量白酒煮过,食落时唔会俾白酒,盖过对本身青口既海鲜味,意大利饭份量刚好,对于佢呢d冇乜胃口既人就最prefect,只系d意大利饭有少少煮得过咗火,冇咗应有既口感,总体系个唔错既饭。
之后到我既微辣既蕃茄大虾通心意大利面,酸辣度对我个人而言系偏酸,由于酸多过辣,可能系d蕃茄酱既问题,同佢本身餐牌写既有少少出入,个通心意大利面ok唔会太生,另外值得一提系个大虾,大只得黎肉质鲜嫩,唔似外面一d死虾咁"煤",但系除咗呢样之外,只大虾冇乜特别,冇乜太大海鲜味,虾味完全俾d酸辣味盖过,整体叫做ok啦。
而家姐叫既唔知咩牛扒,印象中,佢叫既7成熟,家姐俾咗旧我试,似5成熟多d,有好明显既血汁,well,好彩我同佢都食得生,薯蓉我就冇食过,但家姐话唔ok,我就冇食过。
我同妈咪既餐饮系普通咖啡同菜蜜,但系家姐饮既好ok,叫做金莎朱古力特饮。家姐一试话好饮,我呢d tasting人当然要试啦,饮咗一啖,ok㖞,完全系平时超市过年买既金莎朱古力,掂㖞,本人仲记得新年最钟意食就系呢只朱古力,所以就本人而言都几like呢杯野饮,虽然要加钱,但值㖞!!!!!
最后,甜品时间,我要咗个心太软,妈咪要咗个apple pie,家姐就法式焦糖炖蛋。甜品系等候时间最长既一环,我估不少于半个钟,其他客人亦都系等甜品。心太软,最重要系个温度同个流心效果,温度ok,唔太热,易入口,但个流心就唔系好得,流心唔系自然流出黎,系要我压一压先出到黎,甜味ok,但个流心已经扣咗好多分。家姐既法式焦糖炖蛋同妈咪既apple pie报称唔错,我冇试,唔敢comment。
整体黎讲圣诞节呢个18x连加一既一个dinner set其实抵到烂,service亦好好,至少冇人吹我地埋单,店员见杯水冇水亦好快refill,只系等候时间多了少少。有机会可以再帮衬,同朋友聚会一流。