2021-12-29
见到天际万豪自助餐圣诞有9折,又顺便去大屿山玩就嚟试食吓,见到之前啲留言又话冇嘢食呀,性价比唔高呀,但我就觉得比想像中有惊喜。首先圣诞当日有好多几代同堂嚟食,好多小朋友气氛好热闹,餐厅每枱放咗啲圣诞派对用品,有头cool、吹吹卷呀等,好多人都戴咗个头cool周围走。食食吓又会有圣诞老人出嚟派糖同影相,好有气氛。食物方面种类虽然唔系特别多,但每款都有水准。一嚟最多人排队嘅刺身海鲜类,食咗三文鱼同蟹钳,啖啖肉仲有d膏,另外仲有青口、虾、吞拿鱼等选择。试埋烟三文鱼同忌廉焗三文鱼,前者唔会死咸,焗三文鱼就不过不失,呢个价位食圣诞自助午餐收货wor又,试过食九龙君绰真系可以用难食嚟形容。想讲周打蚬汤都足料,见到真系有蚬、鱿鱼咁,不过个汤同放碗个位有距离,想拎汤就要打扰到排紧海鲜队嘅人龙,有d麻烦。佢配包得两三款,但自助餐应该冇咩人食包,所以合理🤣有啲菜式觉得比之前食嘅自助餐岩口味,印度脆脆有啲地方会整得好咸,但呢度唔会,平时饮橙汁苹果汁会觉得好甜,但呢度都系唔会,同埋有樽装维他奶又几啱天气冻饮wor🤣几款点心我就拣咗食比较唔易饱嘅猪肉烧卖同鱼肉烧卖,贴近平时酒楼质素,都见到会有人拎糯米鸡同叉烧包
几款点心我就拣咗食比较唔易饱嘅猪肉烧卖同鱼肉烧卖,贴近平时酒楼质素,都见到会有人拎糯米鸡同叉烧包,但真系惊一食就饱咗。又试吓烧味,有烧鸭、鸡等,食落系普通嘅。
去到火鸡、鸭胸系一啲都唔hai口,火喉控制得几好,配搭啲粒粒红萝卜好味,四季豆、奶油椰菜款式感觉上系普通但好食。同埋本身几钟意食冷盘,好似云耳、青瓜同莲藕,所以满意。
最后甜品环节,我觉得真系要试吓豆腐花,好有豆味。pancake可以拣落cream定红豆,我拣咗红豆,好大粒吓。蛋糕仔果度area系细,但会换唔同款式嘅甜品上去,香蕉蛋糕、星星莓挞,仲有圣诞帽芒果布甸都唔错,其实仲有姜饼人曲奇同松饼,但最后时段先去会比人拎晒。都有movenpick同哈根大师雪糕拣。不过水果款式冇跟季节,系食菠萝、火龙果、哈蜜瓜同西瓜,可想而知唔当造就唔好食。
其实去到最后食甜品前已经几饱吓,虽然食物款式唔系劲多,但志在每款都几岩口味,整体上都几满意,见在场喺最后半个钟好多已经食饱抖紧🤣而且唔少人专登揸车嚟食,冇前面啲comment讲到咁差,服务态度都好好👍