2023-12-22
今晚同朋友提早一齐庆祝圣诞节,拣左一间食蟹宴既餐厅,环境装修充满住日式风情,一行入门口已经见到水缸养住活蟹,今次叫左圣诞节二人套餐。松子大虾沙律大虾口感鲜嫩弹牙,配新鲜沙律菜,沙律汁酸酸地,口感清爽。前菜三点(花螺、海参、蕃茄海葡萄)花螺用咗花雕酒浸,非常香醇,咬落去有嚼劲,海参口感弹牙,蕃茄海葡萄酸酸地,食完前菜好开胃。刺身四点(松叶蟹脚、吞拿鱼、拖罗、深海池鱼)松叶蟹脚肉质鲜美,质地紧实;吞拿鱼同埋拖罗都非常肥美,拖罗入口即化;深海池鱼肉质细嫩。时令蟹可以拣冻食或者热食,我哋拣咗冻食,毛蟹蟹肉份量好多,味道鲜甜,蟹肉同蟹膏分开上,蟹肉上面配咗酸汁啫喱,更加带出蟹肉嘅鲜美。烧喜知次一夜干鱼肉本身扎实,完全冇鱼腥味,烧香左之后外层脆爽。蟹肉浓汤素面浓汤质感比较稠,蟹肉鲜美,素面面条口感顺滑,配搭健康又好味。蟹肉南瓜汤口感浓稒绵密,甜甜嘅南瓜味同蟹肉嘅鲜味相互融合,入口暖笠笠。甜品是日甜品系芝士蛋糕,口感湿润,奶香味十足。
松子大虾沙律
大虾口感鲜嫩弹牙,配新鲜沙律菜,沙律汁酸酸地,口感清爽。
前菜三点(花螺、海参、蕃茄海葡萄)
刺身四点(松叶蟹脚、吞拿鱼、拖罗、深海池鱼)
时令蟹
烧喜知次一夜干
鱼肉本身扎实,完全冇鱼腥味,烧香左之后外层脆爽。
蟹肉浓汤素面
蟹肉南瓜汤
甜品
是日甜品系芝士蛋糕,口感湿润,奶香味十足。