2015-12-30 437 浏览
圣诞节同一大班朋友出去食大餐,大家都想食日本野,见度度都full booking 点知鸣门咁啱有位,所以喺度食左我地既圣诞大餐。 鸣门装修格局同一般居酒屋差唔多,入面好舒服,静静地好啱倾计,比较特别既系佢收银机旁放左好多大大条既日本鱼同扇贝睇下个menu..价钱都好亲民,有d套餐都几抵食下,不过朋友想试新野,所以冇叫饭既套餐。喺一月尾之前,清酒同部份食物(刺身)有半价优惠,星期六日都有,几吸引wor 𫠒红鱼和风沙律𫠒红鱼软滑,沙律汁系类似泰式沙律既味道,酸酸辣辣很醒胃,系一道好开胃既前菜。 冲绳花生豆腐系我食过最特别既一款豆腐,平时d豆腐一笃就会裂开,但呢种冲绳豆腐好似芝士咁,可以拉丝,入口绵绵口感都好似芝士,夹杂住花生既甜味好特别,有d似食紧甜品。自家制樱虾蟹肉玉子烧玉子烧中间有一只只樱花虾,蛋既甜味同樱花虾味道配合得好好,玉子亦烧得很滑。枝豆呢度枝豆好好食,因为出面唔系间间都整得好味,呢度整得咸咸地,入面粒豆唔会淋身好有口感。冲绳腐乳又系一种好特别既食品,入口冇腐乳味,竟然系好浓酒精味,店员话呢种系发酵味,食品系完全冇酒精,大家都觉得好神奇,不过呢种味道唔系人人都啱,

冲绳花生豆腐,自家制樱虾蟹肉玉子烧,枝豆,冲绳腐乳,

冲绳花生豆腐

自家制樱虾蟹肉玉子烧

枝豆

冲绳腐乳

又系一种好特别既食品,入口冇腐乳味,竟然系好浓酒精味,店员话呢种系发酵味,食品系完全冇酒精,大家都觉得好神奇,不过呢种味道唔系人人都啱,我自己唔饮酒所以麻麻地呢个味道。
刺身并盘

刺身并盘内有粒贝,伊佐木,油甘鱼腩,三文鱼同甜虾。

除左寿司豉油外,另配有酸汁可以点白鱼。

粒贝好爽口,香甜好滋味。伊佐木有好多片,淡粉红色,入口少许烟韧,淡淡既鱼味带点鲜甜。三文鱼厚切好新鲜,入口即溶,富有鱼香味,油甘鱼油脂分布均匀,好肥美,甜虾好大只creamy

刺身真的超钻,可以比满分👍🏻

鸣门寿司拼盘

又系另一个好吸引既主菜,寿司采用左非一般既鱼,我自己就试左拖罗卷,牡丹虾,池鱼王同金目鲷,

拖罗卷入面拖罗啖啖肉,好够味,牡丹虾好大只,肉质黏黏好新鲜,最令我难忘系金目鲷,因为系第一次食呢种眼仔大大既鱼,味道除左鲜之外仲好特别,富有鱼香味。
煎冲绳黑豚饺子

煎冲绳黑豚饺子

饺子系来自冲绳,原汁原味,外层煎得金黄香脆,饺子皮比较厚,如果薄d应该会好食d。

冲绳水云天妇罗

我地叫佢水云小丸子,水云系一种冲绳既植物,样貌好似海草,同小丸子一齐炸,黑色一粒粒都几特别,入口香脆可口,外脆内软。

清酒煮日本大蚬

叫得大蚬真系大大粒,食到有鲜味,清酒酒味不算好浓,好易入口,同蚬肉汁混合变左甜甜地既汤。

石锅博多汤猪软骨乌冬

一上枱都仲系滚住热辣辣,乌冬煮得够弹牙,入口滑溜,猪软骨份量好多,好juicy
明太子鸡翼串烧,美国牛肋筋串烧,美国牛舌串烧

明太子鸡翼串烧

明太子包喺无骨鸡翼入面,一咬落去,好多雪鱼鱼春流出,辣辣地好惹味。

美国牛肋筋串烧,美国牛舌串烧

串烧烧得香口惹味,牛舌有咬口,味道偏咸了一点,牛肋筋带少许肥膏,好香口,牛味浓郁。

日本矶烧番薯串烧

第一次食细细粒番薯,烧得啱啱好,番薯淋身入口软绵绵,细细粒好易入口,番薯味道同上面洒既盐都好配合。

盐烧三文鱼头

三文鱼头比手掌还要大,鱼肉质嫩滑,三文鱼香好出。
巨峰乳酸梳打

我唔饮酒,所以拣左饮品巨峰乳酸梳打,几好饮,酸酸地甜甜地,中和返串烧既肥腻。

店员好热心推介我地应该食d乜,每样食品都有同我地讲解下,食品大部分都新鲜冲绳运黎,叫既食物都好特别,今个圣诞餐真系好满足。
2015-12-29
庆祝纪念