2020-12-30
朋友生日想食afternoon tea,咁啱依间仲有位就订左黎依间位于尖沙咀朗廷酒店大堂内既廷廊黎食佢既圣诞糖果世界下午茶啦🎄🎄首先讲讲位置方面,佢非常就脚,尖东站L5出口一上地面过条马路就系啦,位于海港城附近,食完野仲可以去行阵睇灯饰🤭一入到去环境非常舒服,佢会比份menu你拣饮品🙂 饮品到后就会上佢既圣诞下午茶,侍应非常好逐样介绍埋比我地我同朋友都系第一次食坐地式既下午茶,依个几特别😼😼 佢既圣诞tea set 总共有11款糕点,款款都好可爱好有圣诞气氛🎄最底个层4款系咸点,而上面头两层另外5款就系甜点🧁另外台面上亦有2款既松饼总括嚟讲呢个英式下午茶偏向重口味,不论甜点定咸点, 不过对于食开重口味嘅我表示好钟意😋咸点当中最钟意:英格兰三文鱼蟹肉蕃茄,三文鱼里头包住满满既蟹肉,口感冇得弹呀满满既辛福感😻 另外咸点有个圣诞树鱼子酱三文治造型可爱之余食落都几惊喜,都几夹㖞阵味🎄不过咸点当中嘅无花果酱西班牙火腿露笋三文治🍖 当中嘅西班牙火腿真系对我同朋友嚟讲都咸得制🤣 至于甜点方面, 最钟意最钟意嘅系奇遇圣诞老人🎅🏻Santa is here!🎅🏻 首先造型吸引可爱下面系圣诞老人既腰带造型
🍫Palm Court Valrhona Chocolate
🎄圣诞糖果世界下午茶 Christmas Candyland Afternoon Tea
圣诞tea set - 4款咸点
圣诞tea set - 3款甜点
至于甜点方面, 最钟意最钟意嘅系奇遇圣诞老人🎅🏻Santa is here!🎅🏻 首先造型吸引可爱下面系圣诞老人既腰带造型, 上面系红桑莓mousse配杏仁馅, 而条腰带就系红桑莓挞,mousse超绵滑又唔会流, 又少少酸甜食嘅时候慢慢品尝真系超级超级幸福呀😻
Sweets - Santa is here!
另外佢既绿树林蛋糕我同朋友都非常喜欢, 入面有朱古力慕士配云呢拿忌廉及车厘子,唔会太甜亦唔会太流,冇得弹呀
Christmas tea set
不过当中既圣诞雪花球❄️因为外壳成层都系朱古力配埋入面系榛子慕士成件事就甜得滞流得滞兼有啲涸喉😟不过学朋友话斋呢个可能迎合到外国人重口味嘅习惯
Scones
另外佢𠮶两款松饼都好出色口感实在 😻 分别有原味同提子味,配以忌廉、士多啤梨酱同玫瑰花酱🌹
喺价钱方面,$698/2位,连埋加一服务费就$767.80/2位,包一杯野饮☕ 个人认为圣诞tea set黎讲依个价钱都算合理既🙂 况且环境舒适,台与台之间有适当既距离倾计亦唔怕隔离台听到🗣️
帮衬时段:下午茶
人均消费:$383.90 (两人共$767.80,已连加一服务费)
再帮衬指数:😻😻😻😻
afternoon tea set