2013-12-07
上个月中, 同几个朋友去了又一城的王家沙食晚饭.食上海嘢, 小食当然唔少得, 我地点了熏鱼和水晶肴肉. 其中肴肉是我最爱食的小食.这里的熏鱼几入味, 而且鱼质地唔会太软身, 所以几好味.至于肴肉, 卖相不错, 精形通透, 肉质也实, 味道刚好.另外, 我地点了炒饭, 嫩鸡煨面, 话梅骨, 红油抄手和上汤浸菜. 当然仲有必食的小笼包.煨面唔系人人钟意食, 因为我本身喜欢面质较软, 这个面吸收晒鸡汤味, 而汤也带点杰身, 鸡也算滑, 所以这个不错.炒饭较干身, 每粒饭也是分开, 味道较清淡. 这个用来配话梅骨就啱晒. 话梅骨酸酸甜甜, 好醒胃.我唔食辣, 所以无食到红油抄手, 朋友话一般, 无咩特别.除了浓味的食物, 也需要一些菜中和, 这个就不错.小笼包当然要趁热食, 这个皮薄身, 内里的肉汁丰富, 我自己就没有点醋, 味道已足够.整体来讲, 这餐饭也算不错, 不过分量就略为小.
这里的熏鱼几入味, 而且鱼质地唔会太软身, 所以几好味. 至于肴肉, 卖相不错, 精形通透, 肉质也实, 味道刚好. 另外, 我地点了炒饭, 嫩鸡煨面, 话梅骨, 红油抄手和上汤浸菜. 当然仲有必食的小笼包.
煨面唔系人人钟意食, 因为我本身喜欢面质较软, 这个面吸收晒鸡汤味, 而汤也带点杰身, 鸡也算滑, 所以这个不错. 炒饭较干身, 每粒饭也是分开, 味道较清淡. 这个用来配话梅骨就啱晒. 话梅骨酸酸甜甜, 好醒胃. 我唔食辣, 所以无食到红油抄手, 朋友话一般, 无咩特别. 除了浓味的食物, 也需要一些菜中和, 这个就不错. 小笼包当然要趁热食, 这个皮薄身, 内里的肉汁丰富, 我自己就没有点醋, 味道已足够. 整体来讲, 这餐饭也算不错, 不过分量就略为小.